Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: Анна Брюховецька покидала Донецьк на вікенд, але поїхала на роки

02.07.2021

Фонд Ріната Ахметова розповідає про долі людей Донбасу всьому світові. Для цього був створений Музей «Голоси Мирних», який уже зібрав близько двох тисяч історій жителів Донецької й Луганської областей та переселенців, а до 2025 року Фонд планує задокументувати 100 тисяч. Це джерело правдивих історій Мирних, розказаних від першої особи, власними голосами тих, хто пройшов через жахи збройного конфлікту. Серед таких історій – доля дизайнерки інтер'єрів Анни Брюховецької із Донецька.


У 2014 році Анна з чоловіком і дочкою поїхали на вікенд на море в Одесу. Але поки були на відпочинку та стежили за подіями в рідному Донецьку, зрозуміли, що повертатися назад стало небезпечно. Аби зберегти своє життя, залишилися в Одесі.


– З одним чемоданом на трьох. У нас були шорти, кеди. Приїхали на море, не думали, що затримаємося надовго, як, напевно, і всі, хто тоді виїжджав. Ми планували повернутися. Ми хотіли повернутися, – згадує жінка.


До початку збройного конфлікту Анна займалася улюбленою справою, часто подорожувала, її дочка відвідувала секцію тенісу в Донецьку. Але раптом все зруйнувалося.


– Я не розумію, навіщо потрібні війни. Я ніколи цього не зможу зрозуміти. Це біль, горе, смерть, страх, сльози. Все найгірше, що може бути, – ділиться Анна.


Зараз жінка займається живописом, її картини побували у Німеччині, Швейцарії, США, Італії та Ліхтенштейні. Малювати вона почала у 2015 році в Одесі, коли чоловік подарував на день народження мольберт, полотна, пензлі, фарби. В її роботах – глибина, смуток і біль. Але також і перемога заради майбутнього. Можна сказати, що побут сім'ї налагодився, вони живуть мирним життям, планують і мріють. Але кажуть, якби була можливість повернутися в Донецьк, – переїхали б назад. Адже там дім, як і у багатьох інших, хто був змушений стати переселенцем.


«Голоси Мирних» – це онлайн-музей, який уперше в Україні об'єктивно і повно документує свідчення мирних жителів, що постраждали внаслідок збройного конфлікту на Донбасі. Це простір, у якому Мирні можуть відкрито розповісти свою особисту історію і таким чином звільнитися від тягаря мовчання. Зібрані матеріали – це унікальна база для істориків, дослідників, журналістів, а також – для написання книг, створення документальних, художніх фільмів та інших проєктів, які допоможуть зберегти історію, якою вона є.


Щоб залишити свою історію та зробити внесок у збереження пам'яті, жителям Донбасу й переселенцям досить перейти за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/my-story і заповнити невелику анкету або залишити свої контактні дані для зворотного зв'язку. Також Мирні Донбасу можуть звернутися у Фонд за психологічною допомогою, зателефонувавши за номером 0800509001.