Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Можливість усиновлення під час війни: що треба знати майбутнім батькам-усиновителям

03.11.2022

Програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» отримує багато запитань щодо можливостей усиновлення під час війни. Адже відомо, що з 24 лютого 2022, коли почалася військова агресія з боку рф, процеси усиновлення були призупинені.

Коли їх відновили, та яких змін зазнав процес усиновлення під час війни – відповідає відома експертка Координаційного штабу з питань захисту прав дітей під час воєнних дій, законотворець Людмила Волинець.

- З початку війни усиновлення здійснювалося виключно тими громадянами, які до того вже отримали відповідні документи, пройшли навчання тощо. Щодо нових процесів, то вони були призупинені, і відновилися нещодавно, коли Кабінет Міністрів прийняв зміни до постанови №907, що регулює особливості усиновлення під час війни.

Справа в тому, що багато дітей, які можуть бути усиновленими, перемістилися у відносно безпечні регіони України і за кордон, їх евакуювали. Це унеможливлювало процес усиновлення, бо до війни дитину всиновлювали тільки за місцем її проживання.

Тож, що треба знати майбутнім усиновителям.

1. Зараз, під час війни, згідно з унесеними змінами до постанови №907 дитина може бути усиновлена за місцем евакуації.

2. Досудовий процес з усиновлення веде служба, яка є за місцем евакуації дитини.

3. Кандидати в усиновителі, які виїхали за кордон, можуть усиновити тільки після того, як вони повернуться із-за кордону в Україну.

4. Діти, які перебувають за кордоном, можуть бути усиновлені тільки після того, як вони повернуться в Україну.

5. Кандидати, які живуть в окупації, зможуть усиновити тільки після того, як регіон їх проживання буде деокуповано або коли вони виїдуть з окупованої території на територію України, вільну від ворога.

6. Діти, які знаходяться в окупації, можуть бути всиновленими тільки після деокупації або після їх евакуації на територію України, вільну від ворога.

7. Міжнародне усиновлення до завершення війни призупинено.