Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

МОЗ пообіцяв дозволити одноразове ввезення канаміцину та капреоміцину в Україну

26.01.2012

Міністерство охорони здоров’я України гарантує надання дозволу на одноразове ввезення в Україну протитуберкульозних препаратів другого ряду - канаміцину та капреоміцину, що відповідають міжнародним стандартам якості (прекваліфікація ВООЗ, GMP – “Good manufactures practice” ), однак поки не мають реєстраційного свідоцтва МОЗ України. Закуплені препарати необхідні для лікування 560 пацієнтів, хворих на туберкульоз з множинною медикаментозною стійкістю, в рамках Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією .

Про це сказано в листі МОЗ від 12 січня 2012 року у відповідь на звернення Тетяни Білик - керівника Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією Благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України».

«Міністерство охорони здоров’я України гарантує прийняття позитивного рішення з питання отримання дозволу на одноразове ввезення незареєстрованих протитуберкульозних препаратів канаміцину (виробник Meiji, Японія) та капреоміцину (виробник Akorn, США) для лікування 560 пацієнтів за проектом Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією», - сказано в листі за підписом заступника Міністра охорони здоров’я України Толстанова К.О.

За правилами МОЗ, для отримання дозволу на ввезення незареєстрованих лікарських засобів необхідно надавати інформацію щодо відповідності міжнародним стандартам якості виробів медичного призначення, їх найменування, виробника, форми випуску, дозування, кількості упаковок, серії випуску та терміну придатності. Однак закупівля протитуберкульозних препаратів за проектом Глобального фонду буде проводитись через Глобальний лікарський фонд (GDF), який замовляє препарати у виробників лише після оформлення заявки на закупівлю, укладення контракту та виконання замовником (МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні») фінансових зобов’язань. Таким чином, інформація щодо серій випуску канаміцину та капреоміцину буде наявна лише після проведення зазначених процедур.

Як зазначається в листі МОЗ, вказана гарантія надається з урахуванням того, що надання виробниками інформації, необхідної МОЗ для оформлення звернення з приводу одноразового ввезення незареєстрованих препаратів канаміцину та капреоміцину, можливе лише після виконання фінансових обов’язків МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» перед Глобальним лікарським фондом (GDF).