Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Місце сили: Фонд Ріната Ахметова заклав в Запоріжжі Алею троянд «Голоси Мирних»

20.09.2020

20 вересня Фонд Ріната Ахметова висадив 500 саджанців троянд на проспекті Маяковського в Запоріжжі. Регіон став новим домом для більш ніж 55 тисяч жителів Донбасу, які залишили рідні домівки внаслідок збройного конфлікту. Кілька сотень переселенців прийшли на закладку алеї та допомагали співробітникам Фонду висадити квіти, які були символом мирного Донецька.

– Фонд Ріната Ахметова створює музей «Голоси Мирних». Це унікальний проєкт, завдання якого – об'єктивно і повно задокументувати свідоцтва мирних жителів, постраждалих в результаті збройного конфлікту на Донбасі. Музей працюватиме в онлайні як архів і експозиції. Він також буде працювати як медіа. Але будуть і офлайн-проєкти. Один з них – Алеї «Голоси Мирних». Перша була закладена в Маріуполі, друга сьогодні з'явилася в Запоріжжі. Загалом ми висадили 1000 троянд – за кількістю історій, які вже зібрав музей. До 2025 року ми хочемо зібрати 100 тисяч історій. Раз на рік, у вересні, під час Тижня Мирних, ми будемо висаджувати в містах України кількість троянд, що строго відповідатиме кількості розказаних історій. По суті, у кожного мирного буде десь в Україні свій трояндовий кущ. Ми хочемо створити місця сили для переселенців. Місця, де вони зможуть зустрічатися, куди будуть приходити, коли туга за домом буде особливо сильною, – розповіла Юлія Єршова, директор Департаменту з комунікацій Фонду Ріната Ахметова.

Представник команди музею «Голоси Мирних» Андрій Міщенко нагадав, що Фонд Ріната Ахметова системно допомагає мирним жителям з самого початку збройного конфлікту на Донбасі.

– Гуманітарна місія Фонду почалася з екстреної евакуації та розселення людей з найгарячіших точок. З травня 2014-гопо грудень 2015 року на мирні території було евакуйованоблизько 40 тисяч жителів регіону, з них 15 тисяч – діти. Майже 7 тисяч осіб було безкоштовно розміщено в санаторіях, вони отримували повний пансіон і фінансову підтримку. У серпні 2014 року для цього створена найбільша програма Фонду – Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова. За шість років він врятував понад мільйон людей. У кожного з них своя історія, яка має бути записана і розказана. Саме цим займається музей. Всі розповіді в його архіві будуть від першої особи. Ми віримо, що таким чином зберігаємо голоси з минулого заради кращого майбутнього, – сказав Андрій Міщенко.

Перший заступник глави Запорізької обласної ради Єгор Семенков подякував Фонду Ріната Ахметова за безпрецедентний обсяг допомоги, який вже шість років надається переселенцям:

– Через конфлікт на Донбасі десятки тисяч жителів Луганська, Донецька, інших міст переїхали жити сюди, починали в містах нашої області нове життя. Починати з чистого аркуша – ми знаємо, наскільки це складно. Важливо було відчути підтримку місцевих жителів і один одного. Фонд Ріната Ахметова – перша організація, яка системно і потужно допомогла людям. Це врятовані життя, збережене здоров'я... Сьогодні важливо задокументувати історії людей, адже народ, який не пам'ятає свого минулого, не має майбутнього.

Про те, як збройний конфлікт розділив життя на до та після і чому робота, яку сьогодні проводить Фонд Ріната Ахметова, важлива кожному, розповіла Наталія Макковеєва, переселенка з Харцизька:

– Мені вдалося вивезти рідних на безпечну територію самостійно, але багато хто не зміг впоратися з цим самостійно. Я знаю сотні людей, які зверталися по допомогуз евакуацією до Фонду і яким він допоміг. Дякую Фонду за це і за те, що підтримував протягом усіх цих шести років і не залишає людей без підтримки в цей час.

Для людей проєкт «Голоси Мирних» – ще одна можливість сказати слова подяки Фонду.

Марія Верещагіна-Сердюк також переїхала в Запоріжжя з Донецької області:

– Ми виїхали з Горлівки в 2014 році. Потрапили під обстріл. Довелося і в підвалі посидіти. Дякую Фонду за допомогу, спасибі цьому місту, яке прийняло нас. Дякую Фонду Ріната Ахметова за допомогу таким, як ми.

Голкіпер ФК «Шахтар» Олексій Шевченко зазначив, що дуже важливо в скрутну хвилину людям об'єднатися:

– Дякую від імені клубу і Ріната Леонідовича прекрасне місто Запоріжжя за те, що прийняли переселенців. Також дякую Ріната Леонідовича за його Фонд, який дає людям можливість розповісти свої історії.

Онлайн-музей «Голоси Мирних» стане важливим для кожного переселенця. Розповісти свою історію можна вже зараз https://civilvoicesmuseum.org/