Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Мешканці Олександрії вимагають закриття місцевого інтернату

08.05.2015

Мешканці села Олександрія, що на Рівненщині, хочуть, щоб їх діти вчилися у звичайній школі, а не в інтернаті.


Обласне управління освіти прийняло рішення, що дозволяє всім дітям відвідувати місцеву школу-інтернат. Батьки проти, адже з інтернату можна зробити звичайну школу.

Олександрійська школа-інтернат для дітей-сиріт розрахована на 300 учнів. Проте нині тут виховується лише 11 сиріт. Ясна річ, утримувати такий заклад дорого і невигідно. Проте через брак місць в сільській загальноосвітній школі діти вчаться в дві зміни. В обласному управлінні освіти питання вирішили дивним чином.

Відтепер в інтернаті вчитимуться не лише діти-сироти, а й діти, чиї сім’ї потрапили у складні життєві обставини, переселенці та звичайні школярі. Відповідний дозвіл на реорганізацію закладу від профільного міністерства отримало обласне управління освіти.

«Міністерство освіти і науки дає дозвіл на реорганізацію цього закладу і ми повинні реалізувати його в життя, - на початку квітня зауважив заступник голови ОДА Олександр Савчук, – Нам потрібно зберегти місця для дітей-сиріт і дозволити іншим дітям навчатися в школі-інтернаті».

Олександрійці не хочуть відпускати своїх дітей до інтернату. Люди вимагають закрити заклад, а у приміщенні організувати сільську загальноосвітню школу.

За роз’ясненнями ми звернулися до експерта в питаннях деінституалізації Галини Постолюк – директора Представництва міжнародної благодійної організації «Надія та житло для дітей» в Україні.

«За поданою інформацією, в школі-інтернаті залишилось 11 дітей-сиріт і є гостра потреба у створенні нормальних умов для навчання дітей села Олександрія.  Якщо йти логічним шляхом, то правильне рішення   –  влаштувати 11 дітей до сімейних форм виховання і перетворити цей заклад в звичайну загальноосвітню школу, де здобуватимуть освіту діти сільської громади, – переконана Галина Постолюк, – Не треба «зберігати в інтернатах місця для дітей-сиріт»,  їм потрібно забезпечити умови догляду і виховання, які відповідають їх найкращим інтересам, що можливо в сімейному середовищі.  Ця так звана реорганізація знову ж таки консервує інтернат і є небезпека, що кількість дітей, які проживатимуть поза сім’єю, збільшиться».

 

 

Sirotstvy.net за інформацією газети «Рівне вечірнє»