Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Медики Кам'янського отримали п’ять сучасних апаратів ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова

12.08.2020

12 серпня Фонд Ріната Ахметова спільно з компанією Метінвест передали п’ять висококласних апаратів штучної вентиляції легенів Міській лікарні №7 Кам'янського (Дніпропетровська область). Вручення обладнання відбулося в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні», що став частиною великої програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів».

– Сьогодні Фонд Ріната Ахметова вручив одразу п’ять апаратів ШВЛ медикам Кам'янського та перейшов екватор у врученні цього типу обладнання державним лікарням України. Медикам країни передано вже 102 апарати з 204, закуплених за особистим рішенням Ріната Ахметова. Апарати ШВЛ, які передає Фонд, рятують життя пацієнтів з важкими ускладненнями від коронавірусу в 12 регіонах, в десятках медзакладів великих і маленьких населених пунктів. Географія цієї допомоги дедалі більшає, – сказала Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олександр Бондаренко подякував Фонду Ріната Ахметова, групi компаній SCM і Метінвест за системну допомогу.

– Вітаємо Міську лікарню № 7 Кам'янського. Завдяки Фонду Ріната Ахметова сьогодні ми передаємо медикам п'ять апаратів ШВЛ. Ми дуже чекали це обладнання. Наразі в Дніпропетровській області зареєстровано 1602 підтверджених випадки захворювання COVID-19, але ситуація в регіоні стабільна, за критеріями МОЗ, ми перебуваємо в «зеленій зоні». Сподіваємося, що там залишимося, і вже 1 вересня діти зможуть піти в школу. Апарати ШВЛ – це велика допомога регіону. Велика подяка нашим бізнес-партнерам і медикам. Спасибі, – сказав Олександр Бондаренко.

Заступник міністра охорони здоров'я України Ярослав Кучер зазначив, що така допомога є дуже актуальною:

– Ми розуміємо, що нас чекає друга хвиля коронавірусу і потрібно бути до неї готовим. Нікому не бажаю опинитися в лікарні, але я бачу, що тут працюють професіонали, бачу гідні умови, і конкретно за цю медустанову я спокійний.

Представник компанії Метінвест в Дніпропетровській області, член обласного штабу протидії коронавірусу Дмитро Мурашко висловив упевненість, що точкова допомога не здатна стримати поширення COVID-19. Зупинити пандемію може тільки об'єднання зусиль бізнесу та влади.

– Фонд Ріната Ахметова спільно з компанією Метінвест у тісній співпраці зі штабами протидії коронавірусу системно допомагають Дніпропетровщині. І серед такої допомоги – забезпечення лікарень необхідним обладнанням, яке стало дефіцитним у всьому світі, – сказав Дмитро Мурашко.

Генеральний директор Дніпродзержинського коксохімічного заводу Євген Дідусь розповів, що Рінат Ахметов першим простягнув руку допомоги країні, коли виникла проблема епідемії:

– Він об'єднав усі ресурси – благодійного Фонду, ФК «Шахтар» і бізнесів, що входять до групи SCM, щоб реалізувати програму, на яку було направлено 300 мільйонів гривень. Одним із компонентів цієї програми є закупівля 200 апаратів ШВЛ. Поставки цього обладнання почалися ще в березні.

За словами першого заступника міського голови Олександра Чернишова, медичні установи Кам'янського тепер добре укомплектовані необхідним обладнанням.

– Дякую Фонду Ріната Ахметова за апарати ШВЛ. Сьогодні нам передали п'ять апаратів штучної вентиляції легенів, до цього передали ще три. Загалом ми отримали вісім апаратів ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова. У лікарнях вони будуть потрібні для порятунку пацієнтів не тільки від ускладнень коронавірусу, а й інших хвороб, – сказав Олександр Чернишов.

Наприкінці церемонії лікарям відділення інтенсивної терапії вручили подарунки від Ріната Ахметова – комплекти медичного одягу. Вони були пошиті для кожного медика індивідуально, на спеціальне замовлення Фонду.

Головний лікар Міської лікарні №7 Володимир Дяченко від імені колективу подякував Фонду Ріната Ахметова за підтримку.

– Вдячний Фонду Ріната Ахметова, який допомагає нам з перших днів епідемії. Сьогодні нових апаратів ШВЛ у нас практично стільки ж, скільки старих. Дай Бог, щоб вони не стали в нагоді, але якщо така потреба виникне, то ми зможемо допомогти хворим, – сказав Володимир Дяченко.

Також були вручені сертифікати учасникам онлайн-навчання, організованого Фондом спільно з Міністерством охорони здоров'я та Асоціацією анестезіологів України.

З початку епідемії коронавірусу сучасні апарати ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова отримали державні лікарні у Львівській, Івано-Франківській, Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Полтавській, Запорізькій, Тернопільській, Рівненській, Закарпатській та Харківській областях, а також у Києві.

«Боротьба з COVID-19 в Україні» – масштабний проєкт Фонду, покликаний допомогти країні рятувати життя людей. Він реалізується за програмою Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, у рамках цієї програми було реалізовано проєкт «200 швидких для України». Тоді за рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. Зокрема 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни. Сьогодні багато цих швидких використовуються в боротьбі з епідемією в усіх областях.

Докладніше про те, як Фонд Ріната Ахметова допомагає Україні боротися з коронавірусом, читайте в наших спеціальних матеріалах тут і тут.