Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Медики Галича отримали два сучасних апарати ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова

19.07.2020

16 липня Фонд Ріната Ахметова і ДТЕК в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні» передав медикам Галицької центральної районної лікарні два апарати штучної вентиляції легенів високого класу. Медустанова має статус опорної – сюди везуть пацієнтів із підозрами на коронавірус з усього району. Устаткування, передане Фондом, дозволить лікарям надавати високоякісну медичну допомогу хворим з ускладненнями від коронавірусу.

Лікарні невеликих населених пунктів особливо гостро потребують сучасного обладнання. Тому значна частина з 200 апаратів ШВЛ, закуплених Фондом Ріната Ахметова, буде передана саме в такі медустанови, як районна лікарня в Галичі. Тут є пацієнти з підтвердженим діагнозом «COVID-19», тому медики повинні бути технічно готові до надання допомоги важким хворим.

– Найближчим часом в Україну доставлять ще близько 100 апаратів ШВЛ, закуплених Фондом. Вони будуть розподілені саме туди, де їх потребують найбільше, – сказала Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Представник ДТЕК Олександр Воронкин зазначив, що апарати ШВЛ, передані лікарям і пацієнтам Галича, це частина з 70 ШВЛ – другої найбільшої партії такого обладнання, доставленої в Україну з початку карантину.

– Прикарпаття отримало вже 14 апаратів ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова. Раніше ми передали регіону майже 14 тисяч тестів для виявлення коронавірусу і 12 тисяч захисних костюмів, – сказав Олександр Воронкин.

Перша заступниця глави Івано-Франківської обласної державної адміністрації Марія Савка подякувала Фонду Ріната Ахметова і ДТЕК за допомогу і розповіла, чому так важлива ця підтримка:

– П'ятий місяць Прикарпаття бореться з цією важкою інфекційною хворобою. У березні ми були слабкі і не готові до цього. Але за підтримки керівництва країни та меценатів ми зміцніли. Сьогодні ми готові. У нас 13 медустанов працюють з COVID-19, серед них і Галицька районна лікарня. Вони зараз в лідерах щодо забезпеченості засобами індивідуального захисту. Дякую соціально відповідальному бізнесу за це і за апарати ШВЛ, що допоможуть врятувати не одне життя.

Голова райради Павло Андрусяк зазначив, що підтримка медицини великим бізнесом в такий складний час безцінна.

– Сьогодні дуже символічний день – 30 років від дня прийняття Декларації про державний суверенітет України. Реальна незалежність – це коли держава і суспільство вміють долати виклики. Сьогодні перед країною стоїть неймовірний виклик. Сьогодні об'єднуються зусилля медиків, влади і бізнесу. Я думаю, що це хороший символ, про який зараз потрібно сказати. Дякую і медикам, і бізнесу, – сказав Павло Андрусяк.

Директор Галицької центральної районної лікарні Володимир Крупа розповів, що якісну допомогу в сьогоднішніх умовах лікарі можуть надавати тільки за наявності сучасного обладнання.

– Дякую Фонду за дуже потрібні подарунки. Вони зроблять нашу роботу набагато більш ефективною, – сказав медик. Медики відділення інтенсивної терапії Галицької районної лікарні отримали ще один подарунок – медичний одяг, який для них зшив на спеціальне замовлення Фонд Ріната Ахметова.

А лікарі-учасники онлайн-вебінару для фахівців, що працюють з сучасними апаратами ІВЛ, який проводив Фонд спільно з МОЗ та Асоціацією анестезіологів України, отримали відповідні сертифікати. З початку епідемії коронавірусу сучасні апарати ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова отримали державні лікарні у Львівській, Івано-Франківській, Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Полтавській, Тернопільській, Рівненській, Закарпатській та Харківській областях, а також у Києві.

«Боротьба з COVID-19 в Україні» – масштабний проєкт Фонду, покликаний допомогти країні рятувати життя людей. Він реалізується за програмою Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, в рамках цієї програми був реалізований проєкт «200 швидких для України». Тоді за рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. У тому числі 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни. Сьогодні багато цих швидких залучені до боротьби з епідемією в усіх областях.

Детальніше про те, як Фонд Ріната Ахметова допомагає Україні боротися з коронавірусом, читайте в наших спеціальних матеріалах тут і тут.