Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Машина, яка рятує життя»: неонатальний автомобіль від Фонду Ріната Ахметова успішно працює на Волині

08.07.2020

В Україні щороку допомоги потребують майже 20 тисяч недоношених дітей. Кожного потрібно доставити в спеціалізовану клініку і часто це дуже важке завдання. Адже іноді дитину доводиться везти з віддалених районів, де практично немає доріг. Кожна ямка, кожна вибоїна, може нашкодити малюкові.

Лікарі Волинської обласної дитячої лікарні обслуговують відразу 16 районів області – 400 виїздів на рік.

– Зазвичай ми виїжджаємо в райцентри за дітьми, які недоношені та мають проблеми серцево-судинної системи, нервової системи, дихальні розлади різного ступеня тяжкості, – каже лікар-анестезіолог Павло Олексин.

До найвіддаленішого району – дві години їзди в один бік. Виклики звідти були справжнім випробуванням не тільки для медиків. Для маленьких пацієнтів теж. Лікарі намагалися пристосувати звичайні швидкі для транспортування немовлят, але всі поліпшування лише створювали додаткові ризики.

Пів року тому сталося справжнє диво – Волинській дитячій лікарні подарували суперсучасний неонатальний автомобіль! Машину передали медикам у рамках проєкту «200 швидких для України» Фонду Ріната Ахметова. У спеціалізованій неонатальній швидкій є особлива люлька для транспортування малюків. Її називають кювез, але частіше капсулою життя. Автомобіль обладнано системою кондиціювання, що рятує маленьких пацієнтів від спеки та холоду. Крім комфортного мікроклімату швидка забезпечує захист від вібрації та шуму. Спецмашина також оснащена апаратом штучної вентиляції легенів.

– Апарат ШВЛ має режими, завдяки яким дитина легше переносить транспортування і при цьому не отримує ушкоджень легких, баротравми, – каже Олександр Попазогло, завідувач відділення реанімації Волинської обласної дитячої лікарні.

– Ця машина по-справжньому рятує життя. За будь-яких умов: в епідемії, поза епідемією. Машина тихо робить роботу, яка дає шанс малюкам вижити. Дякую Фонду Ріната Ахметова і особисто Рінату Леонідовичу за такий подарунок, – сказала Оксана Чопко, заступниця директора лікарні.

Проєкт «200 швидких для України» був реалізований з ініціативи Президента Володимира Зеленського та особистим рішенням Засновника Фонду Ріната Ахметова. Він став частиною програми Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Уперше за 28 років незалежності країни Рінат Ахметов – єдиний благодійник, який передав медикам таку кількість суперсучасних машин швидкої допомоги.

Медики України отримали 64 позашляховика, 22 неонатальних автомобіля та 114 «реанімацій на колесах». Сьогодні багато з цих машин залучено до боротьби з епідемією по всій країні.