Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Лише 26% українців знають, що головна ознака туберкульозу – тривалий кашель. Дослідження

22.03.2012

24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Епідемію туберкульозу в Україні офіційно оголошено з 1995 року, коли почали відзначати стрімке збільшення захворюваності та смертності від цієї хвороби. Щорічно в Україні реєструють близько 40 тисяч нових випадків туберкульозу та випадків з повторним лікуванням. У 2010 році в Україні зареєстровано 5600 нових випадків захворювання на туберкульоз з множинною стійкістю до лікарських препаратів.

Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України», в рамках реалізації Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» за фінансової підтримки Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом і малярією, провів дослідження обізнаності громадськості та окремих груп з питань туберкульозу.

Лише 26% українців знають, що головна ознака туберкульозу – кашель, що триває більше 3 тижнів. Майже 6% розуміють, що рясне потовиділення вночі вказує на можливість туберкульозу. 70% опитаних знають, що туберкульоз виліковний. Найбільшу обізнаність респонденти продемонстрували щодо головного способу передачі туберкульозу – через повітря – 80%. 54,6% респондентів впевнені, що головний ризик зараження туберкульозом - від людей, які перебувають у тюрмах, хоча насправді імовірність зараження у громадських місцях однаково висока. Лише чверть респондентів (23%) знають, що пройти діагностику на туберкульоз можна безкоштовно, і лише 7% вважають, що отримати лікування можна теж безкоштовно. Головними причинами, що заважають звертатися до лікаря, назвали високу вартість медичних послуг (27,3%) та загальне небажання йти до лікаря (20,3%).

«Знання українців про основні ознаки туберкульозу, способи передачі інфекції та методи лікування на сьогодні є одним з головних чинників подолання епідемії в Україні. Навіть за наявності добрих умов лікування та медикаментів люди не підуть діагностуватися та лікуватися, якщо мало знають про туберкульоз. Дослідження, проведене у рамках нашої програми показало, що 30% людей не знають, що туберкульоз виліковний, а спілкування з тими, хто хворів раніше, є цілком безпечним. Тому ми і надалі приділятимемо велику увагу підвищенню поінформованості населення», - зазначає Тетяна Білик, керівник Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», який реалізується Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України».  

Дослідження проводилось протягом жовтня 2011 р. – січня 2012 р. Було опитано 5004 респонденти у 81 містах, 26 селищах міського типу і 99 селах України.

Дізнатись більше про боротьбу з туберкульозом можна на сайті stoptb.in.ua або за телефоном гарячої лінії 0-800-50-30-80.