Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Ліки дітям»: коли батьки не мають вибору

27.04.2018

«Ніхто не має робити вибір між смертю і фінансовими труднощами. Ніхто не має вибирати між їжею і ліками», – з такими словами до громадськості та світових лідерів у квітні звернувся генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус.

Приблизно чотири мільйони жителів Донбасу сьогодні потребують медичної допомоги, але не мають до неї доступу. Як і Світлана з Горлівки. Виплат, які отримує мати-одиначка, ледь вистачає на те, щоб прогодувати двох дітей. Вийти на роботу жінка не може – 10-річна дочка Карина на інвалідності, дитині потрібен постійний нагляд.

Сім років тому дівчинці поставили страшний діагноз: гострий промієлоцитарний лейкоз. Вона пройшла курс хіміотерапії, з лікуванням допоміг Фонд Ріната Ахметова. Хвороба відступила, але дала низку важких ускладнень – набряк мозку, глухота, напади епілепсії. Тепер дівчинка постійно має приймати протисудомні препарати, які не може купити її мама.

Світлана регулярно приїжджає на підконтрольну територію, щоб отримати в аптеці пакет з ліками. Їхня вартість у два з половиною рази перевищує щомісячний дохід сім'ї. Протисудомними препаратами маленьку Карину забезпечує Гуманітарний штаб Ріната Ахметова.

До лютого 2017-го, поки Штаб мав можливість допомагати мирним жителям Донбасу на непідконтрольній території, сім'я Світлани отримувала й продуктові набори, завдяки яким можна було прогодувати дітей. Після блокування роботи Штабу стало набагато важче.

Зараз для мами головне, що є можливість безплатно отримувати медикаменти, без яких не може обійтися важкохвора дочка.

Проект «Ліки дітям», за яким Карині видають протисудомні препарати, – один з напрямів програми «Адресна допомога» Штабу Ріната Ахметова. Завдяки цій програмі допомогу на лікування вже отримали 11 тисяч осіб, понад 5 тисяч з них – це діти.