Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЛІКУВАННЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ

28.06.2016

Оскільки туберкульоз - інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія, лікування спрямоване саме на знищення збудника за допомогою антибактеріальних препаратів.

Інших методів лікування не існує. Не займайтесь самолікуванням, при появі хоча б декількох симптомів зверніться до дільничного лікаря.

Що потрібно знати про лікування туберкульозу:

  • туберкульоз виліковується, за умови суворого дотримання режиму лікування;
  • лікування туберкульозу тривале;
  • лікування туберкульозу проводиться під контролем медперсоналу;
  • протитуберкульозні препарати можуть викликати ускладнення, але ризик для здоров'я людини в сотні разів нижчий, ніж відмова від лікування туберкульозу.

Цілі лікування

  • повне лікування хворих на туберкульоз;
  • припинення передачі збудників здоровим людям;
  • запобігання розмноженню штамів мікобактерій туберкульозу, стійких до антибактеріальних препаратів;
  • запобігання смертельним результатам і важким ускладненням;

Що таке безпосередній контроль за лікуванням?

Контроль за лікуванням означає, що медичний працівник щоразу спостерігає за тим, як хворий приймає ліки. Неможливо вгадати, хто із хворих лікуватиметься акуратно, а хто перерве лікування. Багато хворих, що розпочали лікування, надалі, у міру поліпшення самопочуття, припиняють приймання ліків, що призводить до виникнення туберкульозу, стійкого до протитуберкульозних препаратів. Тому для запобігання таким ситуаціям, до обов'язків медиків входить контроль за лікуванням. Медичний персонал повинен так організувати контрольоване лікування, щоб не обмежувати права пацієнтів, а навпаки, хворий повинен почувати увагу й турботу про себе. Шлях до успіху лежить через переконання, а не примус.
 

Чому не можна переривати лікування?

Постійне приймання протитуберкульозних препаратів - ключовий елемент успіху лікування. Практика показує, що більшість невдач лікування пов'язана не з неправильним вибором препарату і його дози, а з тим, що значна кількість пацієнтів просто перериває лікування. Це у свою чергу призводить до вироблення мікобактеріями стійкості до протитуберкульозних препаратів, що робить лікування тривалішим, дорожчим і менш успішним.
 

Як відбувається процеси лікування?

Лікування туберкульозу проходить у два етапи:
 

1) основна фаза;
2) фаза підтримування;

Основна фаза лікування проходить в умовах стаціонару й триває 2 -3 місяці. Під час цієї фази має місце:

  • швидке знищення мікобактерій туберкульозу;
  • запобігання лікарській стійкості бактерій;
  • хворий стає не заразним;

Фаза підтримування може проводитися амбулаторно й триває від 3 до 4 місяців. У цій фазі зменшується кількість прийнятих препаратів, у порівнянні з основною фазою лікування.

У цій фазі має місце:

  • вплив на решту мікобактерій туберкульозу (у тому числі на дрімаючі форми);
  • повне знезаражування вогнища в ураженому органі.

Повний курс лікування триває не менше 6 місяців.
 

Препарати для лікування туберкульозу

Лікування туберкульозу проводиться за спеціально розробленими схемами, спеціалізованими протитуберкульозними антибіотиками. Лікування зазвичай переноситься пацієнтами добре.
 

Основні протитуберкульозні препарати - це препарати першого ряду.

Ізоніазид. Білі таблетки, приймання яких добре переноситься хворими. Іноді на початку курсу лікування з'являється висипка на шкірі, нудота. Для запобігання цьому паралельно з антибіотиками призначають вітаміни групи В.

Рифампіцин. Червоні капсули. На початку лікування можуть викликати нудоту, головний біль. Можливо, забарвлення сечі, мокротиння, слизу в червоний колір. Це звичайне явище й не вимагає коректування в лікуванні пацієнта.

Піразинамід. Таблетки. Під час приймання можуть фіксуватися періодичні болі в суглобах.

Етамбутол. Таблетки. При лікуванні препарат як побічний ефект може знижувати гостроту зору.

Стрептоміцин - порошок для ін'єкцій. Найчастіше призначають у перші 2 місяці, а потім скасовують. Не призначають хворим із порушеннями слуху, нирковою недостатністю. Побічні ефекти: порушення слуху, функції вестибулярного апарата. На місці ін'єкції можуть розвиватися абсцеси, тому ін'єкції повинні проводитися в рукавичках.

При лікуванні використовують різні комбінації цих 5 основних препаратів.

З появою побічних явищ, зверніться за порадою до лікаря. У жодному разі не припиняйте приймання препаратів.