Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Круглий стіл «Покращення виявлення, діагностики та лікування туберкульозу»

24.07.2012

За ініціативою МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI) 24 липня 2012 р., у м. Києві, відбувся круглий стіл «Покращення виявлення, діагностики та лікування туберкульозу». Учасники та учасниці круглого столу обговорювали проблеми налагодження співпраці між установами загальної лікувальної мережі та фтизіатричної служби на місцевому рівні щодо виявлення туберкульозу та переадресації хворих на лікування.

У ході круглого столу Юрій Кульчицький, представник Державної служби з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних хвороб, відмітив, що проведення круглого столу з питань лікування туберкульозу наразі є дуже актуальним та своєчасним.Під час круглого столу учасники змогли ознайомитись із діяльністю Фонда Ріната Ахметова «Розвиток України» у налагодженні взаємодії ЗЛМ та фтизіатричної служби, а також формування у загального населення сторожкості до симптомів туберкульозу і спонукання до обстеження в рамках проекту «Зупинимо туберкульоз в Україні». Наталія Кожан, керівник Відділу лікування та діагностики туберкульозу Фонду «Розвиток України», акцентувала увагу присутніх на тому, що у ГФ немає окремого компоненту для фінансування протидії ТБ у загальній лікарняній мережі і Україна повинна сама піклуватись про матеріальну підтримку ЗЛМ, тому, що грантові гроші скоро закінчаться.

В ході дискусії, Ніколоз Насідзе відмітив, що система охорони здоров‘я, а саме протитуберкульозна служба, орієнтована, насамперед, на зручність для постачальників послуг, а не на потреби хворих. Також він поділився досвідом Грузії – там було проведене опитування саме серед хворих та вилікуваних від туберкульозу про ціни на «безкоштовне» лікування ТБ. Це дослідження було ключовим для покращання надання послуг пацієнтам, хворим на ТБ.

Ілона Єлєнєва, директор LHSI, ознайомила учасників круглого столу з  проблемами первинної лікувальної мережі у виявленні ТБ та опитуванням, що було проведено LHSI у червні – липні 2012 р. серед представників обласних фтизіатричних служб. Дар‘я Трасківська ознайомила учасників з унікальним досвідом проекту «Покращання діагностики та лікування туберкульозу в рамках програми ВООЗ TB-Reach» що виконується МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я». Учасникам проекту вдалось налагодити взаємодію між медиками та місцевими органами влади (мери, голови сільських рад), ЦСССДМ, патрульно-постовою службою, ФАП-ами. Ця багатостороння взаємодія дозволила підвищити виявлення ТБ у 4 рази.

 Боровок Наталія, Завідуюча фтизіотерапевтичним відділенням №3 Харківського обласного протитуберкульозного диспансеру №1, презентувала результати впровадження моделі покращення діагностики з ТБ на місцях (TB-Reach) на прикладі Харківської області. Наприкінці, присутні прослухали презентацію Ніколаса Насідце щодо стратегії PAL, яка викликала багато гарячих суперечок – потрібна ця стратегія Україні, чи ні.Учасники та учасниці круглого столу «Покращання виявлення, діагностики та лікування туберкульозу» продовжать спілкування у електронному режимі для напрацювання рекомендацій, що будуть передані до МОЗ.

У роботі круглого столу прийняли участь представники Міністерства охорони здоров’я, Державної служби з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних хвороб, ВООЗ, Благодійного Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», Національного інституту фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського, представники фтизіатричної служби Івано-Франківської, Київської, Львівської, Харківської областей, МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні», ВБФ «Коаліція ВІЛ-сервісних організацій». Захід відбувся в рамках проекту «Зупинимо туберкульоз в Україні», що фінансується Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» за кошти Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.