Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

КОРИСНО. Три правила успішного годування грудьми

26.02.2016

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова не тільки надає допомогу малюкам і матерям Донбасу дитячими продуктовими наборами, а й консультує жінок із питань грудного вигодовування. Про три правила успішного годування грудьми розповідає Ксенія Соловей, керівник київського центру «Молочні Ріки», партнер ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування у кризових ситуаціях.

«Грудне молоко полегшує життя вам і дитині. Воно безплатне й завжди з вами! Для його виробництва не потрібні вода, паливо або електрика – грудне молоко є в найскладніших обставинах! Жінки можуть годувати грудьми навіть в умовах неповноцінного харчування та постійного стресу. Саме годування грудьми забезпечує гормональний фон, що знижує стрес матері й дитини», – переконана Ксенія Соловей.

Три правила успішного годування грудьми:

  1. Правильно прикладайте дитину до грудей.
  2. Годуйте грудьми упродовж дня на вимогу (в середньому кожні 2–3 години). Якщо дитина турбується – замість пустушки прикладіть ще раз до грудей, це її заспокоїть.
  3. Вночі годуйте грудьми приблизно тричі. Якщо дитина погано спить, часто прокидається – запропонуйте їй груди – це допоможе їй розслабитися й заснути.

Визначальним в успішному грудному вигодовуванні є правильне прикладання дитини до грудей, оскільки неправильне призводить до больових відчуттів і тріщин на сосках, зменшення кількості молока, і, як результат, відмови дитини від грудей.

Ознаки неправильного прикладання дитини до грудей матері:

  • Дитина захоплює тільки сосок. Їй незручно ссати, вона «втрачає» груди.
  • Спричиняє біль і тріщини.
  • Дитина мало висмоктує молока й не наїдається.
  • Загальна кількість молока знижується.

Ознаки правильного прикладання дитини до грудей матері:

  • Голова й тіло дитини перебувають на одній площині;
  • Тіло дитини притиснуте до матері обличчям до грудей, ніс напроти соска;
  • Мати підтримує все тіло дитини знизу, а не тільки її голову і плечі;
  • Мати підтримує груди знизу пальцями, при цьому вказівний палець знизу, а великий палець – зверху (пальці не мають бути близько від соска);
  • Спочатку мати має доторкнутися соском до губ дитини й почекати, коли дитина широко відкриє рот, а потім швидко наблизити дитину до грудей, направивши її нижню губу нижче соска так, щоб дитина захопила нижню частину ареоли;
  • У дитини має бути широко розкритий рот, вивернута нижня губа, підборіддя впиратися у груди, ареола знизу захоплена глибше.

«Правильне прикладання – дозволяє висмоктувати більше молока. Якщо в дитини спостерігається повільне, глибоке смоктання з невеликими перервами, отже, відбувається ефективне грудне вигодовування й малюк отримує достатню кількість молока», – запевняє Ксенія Соловей.

Допомога продуктовими наборами та турбота про здоров’я дітей Донбасу – основний напрямок діяльності Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. Завдяки спільній роботі Штабу і ЮНІСЕФ тисячі матерів дізнаються про практику грудного вигодовування в надзвичайних ситуаціях.

Докладніше на сайті.