Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Коли відлік на години: історія порятунку десятимісячної Вероніки

07.09.2017

На початку серпня десятимісячна Вероніка Зимовець опинилася на межі життя і смерті. До лікарні дівчинку з Амвросіївського району доставили з діагнозом отруєння. З кожною годиною стан Вероніки гіршав, лікарі в Маріуполі діагностували в неї інвагінацію кишечника, яку в народі називають «заворот кишок».

«Відлік ішов на години, ще трохи, і ми б дитину не врятували. Тонка кишка увійшла в товсту, перетиснула судини, настав некроз кишечника. Половина товстого кишечника некротизована, цю частину довелося видалити», – згадує завідувач відділення дитячої хірургії Маріупольського територіального медоб’єднання Олександр Мартинцов.

Після важкої операції дівчинка провела тиждень у реанімації. Лікарі підтримували Вероніку, як могли, а батьки збирали гроші на необхідні медпрепарати. Грошей бракувало, а потрібні ліки не завжди вдавалося знайти в місцевих аптеках.

«Нашу дівчинку забрали в реанімацію, і потрібні дорогі препарати, інакше вона помре. Ми їздили, шукали по всьому місту, ледве знайшли те, що їй потрібно. Потім видали інший список препаратів, який ми не змогли знайти у жодній аптеці», – розповідає мама Вероніки Євгенія Зимовець.

В ім’я порятунку дочки подружжя Зимовець звернулися по допомогу до Штабу Ріната Ахметова. Їхнє індивідуальне звернення оперативно розглянули, і для Вероніки закупили новітні препарати, необхідні для реабілітації дівчинки.

«Сім’я Зимовець звернулася до Штабу, коли дитина перебувала в реанімації. Дівчинці було потрібне лікування для виведення з важкого стану. Ми надали набір антибіотиків для профілактики післяопераційних ускладнень», – зазначив Ігор Хаджинов, керівник програми «Адресна допомога» Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

Сьогодні у Вероніки спеціальний режим харчування – тільки манна каша. За словами лікарів, період реабілітації попереду тривалий, але загроза життю вже минула. Батьки щасливі й дякують за надану допомогу.

«Рінату Леонідовичу дуже дякую за те, що він допомагає. Спасибі за те, що є до кого звернутися в скрутну хвилину. Якби нам не допомогли, можливо, Вероніки вже б не було на цьому світі», – зізнається Євгенія Зимовець.

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова 4-й рік надає підтримку жителям Донбасу. У межах напряму «Індивідуальні звернення» 1 607 осіб отримали допомогу в проведенні невідкладного лікування й операцій. 936 з них – діти.