Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Коли можна віддавати усиновлену дитину у дитячий садок? Відповідь на запитання з порталу

31.08.2020

На наш портал «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» щодня надходять запитання, відповіді на деякі з них варті цілої публікації. Так, Валентина Сіра з міста Сміла питає: «Підкажіть, будь ласка, коли можна віддавати усиновлену дитину у дитячий садочок?» Відповідає дитячий психолог, експерт з питань усиновлення Наталія Міщенко.

На жаль, Валентино, однозначної відповіді на ваше запитання нема. Хтось каже рік, хтось – півроку, хтось – декілька місяців.

Але загальної схеми немає. Коли віддавати дитину у дитсадок, залежить від багатьох факторів, а саме:

- досвід батьків, їхні спогади про дитсадок;

- чи є можливість у мами самостійно бути з дитиною (і матеріальна можливість, і психологічна);

- наскільки на даний час для самої дитини необхідне спілкування з однолітками;

- чи може мама забезпечити заняття, необхідні для розвитку дитини. В усілякому випадку не бажано віддавати дитину у дитсадок одразу ж після прийняття її в родину.

Також, як і не бажана відразу поява няні. Треба, щоб деякий час дитина побула вдома, з батьками, призвичаїлася до них. Щоб дитина усвідомила, що це ЇЇ ДІМ, ЇЇ РОДИНА. Її не повернуть знов до закладу. Скільки піде на це часу – питання дуже особисте для кожної дитини та родини.

Багато залежить від характеру дитини, її віку, досвіду перебування у закладах. Також є дуже важливою емоційність батьків, їхнє вміння та здібність адекватно проявляти свої почуття. Якщо в родині є діти, які ходять у дитсадок чи школу, це допоможе усиновленій дитині зрозуміти, що вони ходять туди не назавжди, а тільки час від часу, а батьки постійно їх забирають і раді бачити вдома.