Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Кіно Кемп. Діти знімають життя і свою історію конфлікту на Донбасі

13.08.2021

Цього року однією з особливостей оздоровчого проєкту «Рінат Ахметов –Дітям. Мирне літо» стала активність «Кіно Кемп». Знову діти з прифронтових зон Донбасу отримали можливість оздоровитися і провести прекрасний час у літньому таборі.

Проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» стартував у 2015 році. Тоді стало зрозуміло, що ситуація затягнулася і діти, які проживають в умовах збройного конфлікту, потребують серйозної й глибинної психологічної реабілітації. Пережиті величезний стрес, потрясіння, жахи не могли не залишити слід у їхніх душах. Психологи Фонду Ріната Ахметова почали бити на сполох: якщо не звільнити дітей від кайданів переживань, то в майбутньому для них все це відгукнеться у вигляді неврозів і психосоматичних захворювань. Так з'явився проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо».

Головне завдання цього проєкту – допомогти дітям і підліткам подолати наслідки важкої психологічної травми, отриманої внаслідок воєнних дій, позбавитися цього вантажу і рухатися уперед. З учасниками працюють досвідчені психологи, які пройшли навчання з курсу «Травма війни», організоване Фондом Ріната Ахметова. У проєкті беруть участь школярі 8-14 років – це діти із малозабезпечених і соціально незахищених сімей; із прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу з Донецької, Луганської областей; мешканці непідконтрольної Україні території та «сірої зони», а також переселенці.

Цього року 115 дітей змогли відпочити і пройти курс психологічної реабілітації у санаторії «Перлина Донеччини» в Святогірську (Донецька область). Це була незвичайна і дуже цікава зміна.

У цьому сезоні учасники відвідували заняття з відеозйомки та монтажу, вчилися розповідати історії і створювати ролики про події на Донбасі. Вони дізналися, як знімати відеоісторії, брати інтерв'ю, навчалися сценарної та акторської майстерності, освоювали базові вправи з техніки мовлення. Деякі з них приїхали з готовими сценаріями і чітким розумінням того, що саме і як будуть знімати. В результаті у них вийшли не просто замальовки, а невеликі фільми, які вражають глибоким розумінням трагедії Донбасу. Найактивніші учасники проєкту приєднаються до наповнення унікального Музею Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних». Цей музей – перший і найбільший в Україні архів свідчень жителів Донбасу, які постраждали внаслідок збройного конфлікту. У ньому вже зберігається понад 2 тисяч історій, а до 2025 року Фонд планує зібрати 100 тисяч.

Одним із фіналістів «Кіно Кемпу» став Марк Марчук із Краматорська. Марк перебував у місті в момент бомбардування в лютому 2015 року. Хлопчик був у бабусі. Їм довелося ховатися у підвалі. Йому тоді було лише 6 років, і він, на щастя, благополучно сприйняв ситуацію в форматі гри в хованки і салюту. За словами самого Марка, взяти участь у «Кіно Кемпі» він хотів давно.

Тепер Марк самостійно створює свою історію. Як і тисячі інших свідків. На сайті Музею в розділі «Історії Мирних» можна прочитати розказане людьми, побачити фотографії з ними та їхніми близькими, знімки будинків, дворів, міст і сіл після обстрілів. Фонд записав і зберігає в Музеї серію відео- і аудіоінтерв’ю з очевидцями подій. В окремому розділі зберігаються есе, знімки артефактів і малюнків дітей, які передають їхні мрії про мир.

Це перше і найбільше в Україні зібрання свідчень мирних людей Донбасу, в якому кожна, навіть найменша історія має значення. Кожна без винятку. Залишити історію можна, зателефонувавши на гарячу лінію Фонду або перейшовши за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/my-story і заповнивши на сайті невелику анкету.

Нинішній сезон «Кіно Кемпу» завершився. Хлопці та дівчата добре відпочили і дізналися багато нового. Всі учасники отримали сертифікати та пам'ятні подарунки від Фонду, а переможці – апаратуру для професійного відеоблогерства. Всього з 2015 року учасниками проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» стали понад 4500 осіб.