Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Катя Лачіна про освітній проект «Продюсер+Режисер», ОМКФ

25.07.2014

Катя Лачіна, координатор секції Film Industry Office, про освітній проект «Продюсер+Режисер» в рамках П’ятого Міжнародного Одеського кінофестивалю

З 14-17 липня 2014 року в секції Film Industry Office традиційно відбулося кілька спеціальних подій, спрямованих на підтримку і розвиток української кіноіндустрії та міжнародне просування українського кінематографа. Однією з таких подій стала освітня програма «Продюсер+Режисер», яку було реалізовано за підтримки Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України».

Перед нами стояло відповідальне завдання: створити якісну освітню платформу для молодих професіоналів кіноіндустрії України. Ми мали надію підвищити конкурентоздатність і рівень українського кіновиробництва до світового рівня. Не менш актуальними завданнями було знайомство молодих і талановитих продюсерів і режисерів один з одним; надання їм можливості проговорити існуючі проблеми сфери кіно та бути почутими; створення умов, для того щоб вони мали змогу перейняти досвід колег з інших країн; забезпечення їх практичними знаннями у сфері фінансування, просування та розробки кінопроектів.

Учасниками освітнього проекту стали 8 продюсерів та 10 режисерів, серед яких є вельми знані кінематографісти: Федір Олександрович, Олена Яковицька, Данило Хомутовський, Валентин Васянович, Максим Фірсенко, Максим Сердюк, Юлія Сердюкова, Тарас Ткаченко, Артем Рижиков, Олександр Стеколенко, Ярослав Лодигін, Олександр Ратій, Руслан Батицький, Вікторія Трофименко, Марина Степанська, Марися Нікітюк, Катерина Горностай, Володимир Лерт. Серед тьюторів були: Мирослав Могоровіч (Miroslav Mogorovic), Мартіна Блайз (Martina Bleis), Бригітта Мантей (Brigitta Manthey), Граціелла Більдесхайм (Graziella Bildesheim), Даріуш Яблонскі (Dariusz Jablonski), Євген Гінділіс.

Заняття в рамках школи було інтегровано в основні події секції Film Industry Office таким чином, що учасники мали змогу відвідати презентації work in progress, конкурс проектів на стадії виробництва – пітчинг, а також загальні лекції Мирослава Могоровіча і Граціелли Більдесхайм, а вже після цього займатися із зазначеними лекторами в рамках школи.

Якщо говорити про результати, то вже зараз з упевненістю можна сказати про те, що подібних комунікативних платформ вкрай не вистачає у колі молодих кінематографістів. Усі учасники виявили високу зацікавленість та сприйнятливість до нових знань і нового досвіду. Для нас була вкрай важлива адресна підтримка такого освітнього проекту від Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». Особливо зараз, у дуже важкі часи для всіх, і для сфери кінематографу, коли багато проектів закривають чи призупиняють через відсутність фінансування, ми не тільки змогли провести фестиваль і таку важливу його освітню складову, а й завдяки підтримці Фонду навіть започаткували новий освітній проект.