Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Любов і голуби: що допомагає жити людям з Авдіївки

01.11.2019

 

Вулиця Спортивна на околиці Авдіївки одна з найнебезпечніших у місті. Зовсім поруч із нею розташована сумнозвісна «Промка» – промзона, що стала місцем найзапекліших боїв. Місцева жителька Любов Сьомушкіна розповідає, що тільки на Спортивній за час бойових дій чотири людини було поранено, а ще один сусід жінки загинув.

Віктор Калина – теж мешканець Спортивної. Він підтверджує слова Любові та додає, що після перших обстрілів дуже багато їхніх сусідів виїхало. Причому не тільки з вулиці Спортивної, а взагалі якнайдалі від Донбасу.

– А вже коли загинули люди, то й найстійкіші повтікали. Залишилися лише ті, кому тікати нема куди, – розповідає чоловік.

Разом із дружиною Людмилою Віктор часто ховається від обстрілів у льосі. Вперше вони використовували його як укриття, коли намагалися захистити від небезпеки внучку Вікторію.

– Був обстріл. Побігли, звичайно, відразу сюди. Тому що льох у нас глибокий, міцний. Довго тут сиділи. Внучка перелякалася. Не знаю, коли вона тепер приїде до нас погостювати, – каже Віктор.

Сьогодні цей льох – місце постійної дислокації для сім’ї Калини. Тут запас провізії, світло й обладнані спальні місця. А ще напис, залишений онукою в дні перших обстрілів: Вітя + Люда + Віка = Життя. Дивлячись на це «графіті», чоловік постійно сумує. І йде в голубник, який побудував у дворі ще до конфлікту. Тут живуть 100 пернатих.

– Голуби – це моя віддушина. Тут моє місце спокою, – зізнається пенсіонер.

Калини, Сьомушкіни та сотні інших авдіївських сімей, які не покинули свої будинки, регулярно отримують допомогу Ріната Ахметова.

– Для нас це величезна підтримка. Низький уклін Рінату Леонідовичу за те, що не забуває про земляків, – каже Любов Сьомушкіна.

У листопаді допомогу Ріната Ахметова отримають понад 22 тисячі осіб. З початку збройних дій Фонд Ріната Ахметова видав понад 12,4 мільйона продуктових наборів на Донбасі. Завдяки цій допомозі врятовано понад мільйон людських життів.