Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Івано-Франківськ отримав ще чотири апарати ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова

16.07.2020

15 липня Фонд Ріната Ахметова спільно з ДТЕК передали медикам Івано-Франківська чотири висококласні апарати штучної вентиляції легенів. У рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні» два апарати ШВЛ отримала Центральна міська клінічна лікарня й ще два – Міська клінічна лікарня № 1.

– Рінат Ахметов ще в лютому першим прийшов на допомогу країні. Він об’єднав ресурси благодійного Фонду, ФК «Шахтар» і бізнесів SCM і виділив 300 мільйонів гривень на боротьбу з COVID-19 у рамках проєкту Фонду Ріната Ахметова «Боротьба з COVID-19 в Україні». Вони спрямовані на вирішення найважливіших медичних потреб країни: від засобів індивідуального захисту для лікарів до складного медичного обладнання для державних лікарень, опорних для порятунку життів. Апарати ШВЛ серед першочергових, тому Фонд придбав і передає українським медикам 200 сучасних апаратів штучної вентиляції легенів, – розповіла Наталя Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

Вона також зазначила, що у квітні Івано-Франківська область отримала від Фонду майже 14 тисяч експрес-тестів для діагностики коронавірусу і 12 тисяч захисних костюмів для лікарів. У червні Фонд передав регіону 7 апаратів ШВЛ.

Сертифікати на нове обладнання медикам вручив представник компанії ДТЕК Олександр Воронкін. За його словами, Фонд Ріната Ахметова зробив практично неможливе, закупивши апарати ШВЛ для державних лікарень України.

– Сьогодні боротьба з коронавірусом вимагає єдності, бо точкова допомога не зможе розв’язати цю проблему. Тому Рінат Ахметов об’єднав усі зусилля та виділив 300 мільйонів гривень на боротьбу з коронавірусом. Сьогодні практично нереально купити обладнання такого класу, за нього конкурують усі країни світу. Але Фонд зміг придбати більш ніж 200 апаратів. Понад половину з них уже доставили до країни, – сказав Олександр Воронкін.

Головлікар Центральної міської клінічної лікарні Івано-Франківська Тарас Масляк подякував за допомогу, вказавши на її важливість:

– Це та техніка, яка оберігає та рятує життя людей. Дякую Фонду Ріната Ахметова й моїм колегам, які стоять на передовій.

Щиро подякував Фонду за підтримку також директор Міської клінічної лікарні № 1 Тарас Василик:

– Наприкінці березня медики зіткнулися із серйозним викликом для людства – коронавірусною інфекцією. Такі організації, як Фонд Ріната Ахметова і ДТЕК, підставили потужне плече медикам. З перших днів ми відчули їхню підтримку. Ми отримали експрес-тести, які допомогли верифікувати підозри на COVID-інфекцію. Надалі ми отримали захисні костюми, які зараз використовуємо. Сьогодні ми дістали дуже великий подарунок – апарати ШВЛ, які допоможуть не тільки хворим на коронавірус, а й усім пацієнтам, які мають легеневу або серцеву патологію і вимагають невідкладної допомоги. Дякуємо засновнику Фонду Ріната Ахметова за його жертовну роботу. Спасибі, що допомагає нам у боротьбі з коронавірусною інфекцією. Бажаю всіх земних благ! Зараз у всьому світі звучать оплески медикам. А ми хочемо поаплодувати вам за допомогу нам.

Медиків підтримав голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Віталій Федорів.

– Дуже хочу подякувати лікарям, які стоять на сторожі життя, ризикуючи своїм. Хоча наша область потрапила в зону, яка може послабити карантин, розслаблятися ще рано. Фонд Ріната Ахметова сьогодні надає вкрай необхідну допомогу. ВООЗ прогнозує другу хвилю епідемії. Тому потрібно приділити увагу забезпеченню апаратами ШВЛ. Дякую Фонду Ріната Ахметова, – сказав він.

Медики, які працюють з COVID-19 у відділеннях інтенсивної терапії, отримують від Фонду в подарунок медичний одяг. Необхідні розміри лікарі вносять за допомогою QR-коду, зазначеного в сертифікаті від Фонду. Шиють його на спецзамовлення й у міру виробництва доставляють лікарям. Працівники Центральної міської клінічної лікарні Івано-Франківська вже одержали партію спецодягу.

З початку епідемії коронавірусу сучасні апарати ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова отримали державні лікарні у Львівській, Івано-Франківській, Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Полтавській, Тернопільській, Рівненській, Закарпатській і Харківській областях, а також у Києві. Усього на сьогодні Фонд передав державним лікарням країни більш ніж 40 апаратів ШВЛ, і вони вже рятують життя.

«Боротьба з COVID-19 в Україні» – масштабний проєкт Фонду, покликаний допомогти країні рятувати життя людей. Він реалізується за програмою Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, у рамках цієї програми було реалізовано проєкт «200 швидких для України». Тоді за рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. Зокрема 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни. Сьогодні багато цих швидких використовуються в боротьбі з епідемією в усіх областях.

Докладніше про те, як Фонд Ріната Ахметова допомагає Україні боротися з коронавірусом, читайте в наших спеціальних матеріалах тут і тут.