Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Історії мирних: «Почався обстріл, і це було страшно»

16.10.2019

 

Поки численні сучасні підлітки мріють про новий ґаджет або модний одяг, 13-річна Єва Загнітко хоч на мить хотіла б побачити рідну Макіївку. Але все, що вона має, це сни, в яких вона знову гуляє знайомими вулицями. А над головою мирне небо.

На жаль, через збройний конфлікт сім’я Загнітків покинула Макіївку та після довгих поневірянь влаштувалася в Києві. Але навіть тут Єва не може забути про пережиті жахи.

«Ми сиділи з мамою вдома, як раптом почали вити сирени. Почався обстріл, і це було страшно. Потім, якщо сильно стріляли й ми були в бабусі, то спускалися в підвал», – згадує Єва.

Тепер її найзаповітніша мрія – щоб конфлікт закінчився, і можна було повернутися в рідне місто, яке вона згадує зі сумом.

«Макіївка була дуже розвинута: велике населення, багато торгових центрів. Зараз багато позакривали, а людей стало мало. Залишилися здебільшого ті, кому нікуди та нема за що виїжджати», – розповідає Єва.

За її словами, також залишилося багато людей похилого віку, яким не можуть розлучитися з будинком. У Макіївці досі живуть бабуся з дідусем Єви. І деякі однокласники, за якими дівчинка дуже сумує.

Історія Єви – одна з багатьох, з якими Фонд Ріната Ахметова знайомить читачів у рамках проєкту «Рінат Ахметов – Допоможемо. Історії мирних». Доля дівчинки зафіксована та задокументована працівниками Фонду Ріната Ахметова. Заходи, під час яких переселенці та жителі Донбасу зможуть розповісти свої історії, будуть організовуватися й надалі. Якщо Ви теж хочете розповісти, що Вам довелося пережити – пишіть на електронну пошту Фонду Ріната Ахметова [email protected] з поміткою «Історії мирних». Розкажіть, як конфлікт на сході України розділив ваше життя на до та після. Ваша історія буде розказана всьому світу. Тому що в ній – історія всього Донбасу.