Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Історії допомоги та порятунку: історії, які мають бути почуті

19.09.2019

Напередодні Міжнародного дня миру Фонд Ріната Ахметова відкрив у Запоріжжі фотовиставку «Донбас і Мирні». У межах заходу була презентована однойменна книга, а люди, постраждалі від збройного конфлікту, отримали можливість розповісти свої історії.

Гостей заходу зустрічала виставка фотографій, на яких відтворено біль мирних жителів Донбасу. Саме фотографії – ті неупереджені свідчення, яким ми можемо довіряти. Вони не нав’язують думки, глядач сам може зробити висновки про те, що відбувається в регіоні. І про ту трагедію, що зачепила долі мільйонів людей. За кожним фото – своя, повна драматизму, історія. Відвідувачі виставки знайомилися з експозицією, а потім спілкувалися з переселенцями, які також були запрошені на захід. Фонд Ріната Ахметова вважає, що всі ці історії мають бути почуті.

Для Фонду важливо зібрати та зберегти свідчення людей, постраждалих від конфлікту, й артефакти, які для кожного стали символом пережитого. Ці історії будуть розказані. Щоб про трагедію пам’ятали та знали в усьому світі. Щоб в Україні та Європі люди змогли відчути, хто ці діти та літні люди, які живуть на лінії зіткнення в надзвичайно складних умовах. Чому вони і нині там живуть. І хто ті люди, яким довелося покинути свої домівки.

Фотокнига вже була презентована в Лондоні, Брюсселі, Франкфурті-на-Майні та Страсбурзі. З нею познайомилися жителі Львова, Києва та Маріуполя. Тепер настала черга Запоріжжя. Це місто не випадково обране для презентації, оскільки в найважчі часи простягнуло руку допомоги й надало величезну підтримку постраждалим на Донбасі. Для багатьох переселенців це місто стало рідним, а їх самих тут називають новими запорожцями.

Багато з них прийшли на презентацію, з цікавістю розглядали фотографії, що передають драматичні епізоди.

– Цей біль мені зрозумілий, тому що нашій сім’ї випало пройти і через обстріли, і через підвали. Ми бачили страшні речі й досі не можемо спокійно згадувати ті події. Але пам’ятати треба, щоб люди, які не змогли або не захотіли виїхати із зони конфлікту, не почувалися покинутими, і щоб ця трагедія швидше завершилася й більше не повторювалася ніде й ніколи, – каже Олена Макая, переселенка з Донецька та багатодітна мама. Сьогодні з чоловіком і дітьми вона живе в Запоріжжі.

На заході виступив амбасадор Фонду Ріната Ахметова, ведучий новин телеканалу «Україна» Максим Сікора, він розповів, яке враження справила на нього фотокнига «Донбас і Мирні».

– Я давно й уважно вивчив цю книгу. Вона приголомшлива! Це історії людей, які попри все продовжують вірити й любити. Це про порятунок і допомогу мільйонам мирних жителів. І це не тільки про мистецтво допомагати й талант творити добро. Це про те, як у наш час бути та залишатися Людиною. Щоб відчути гіркоту та біль, потрібно почути серце людини, розділити з нею трагедію і зрозуміти, що це наша спільна доля – вижити, вистояти, – сказав телеведучий.

Спеціальним гостем заходу став герой фотокниги Артем Сотник із Краматорська. Хлопець розповів, як у 2015 році вони з другом потрапили під обстріл і були поранені, але помітили це, тільки добігши додому. Як першу допомогу йому надавав рідний дідусь. Про лікарню, біль, нескінченні процедури та декілька курсів реабілітації, що він пройшов у рамках проекту «Рінат Ахметов – дітям. Реабілітація поранених дітей».

– Я б дуже хотів, щоб ні з ким не трапилося те, що сталося зі мною. Мені пощастило. Я вижив і майже повністю одужав. Добре, що я особисто можу розповісти про те, що зі мною сталося, – сказав Артем.

Після завершення заходу працівники Фонду дізналися у нових запорожців, як конфлікт на сході України розділив їхнє життя на до та після. Щоб, розповідаючи свої історії, люди не сіпали свої душевні рани, фахівці Фонду проводили інтерв’ю, використовуючи всі напрацювання учасників круглого столу, організованого Фондом незадовго до презентації в Запоріжжі. У розробленні методу збору історій брали участь історики, соціологи, конфліктологи, психологи та представники мирних жителів Донбасу.

Усі свідчення нових запорожців були зафіксовані на аудіо- та відеоносії. Їхні історії будуть розказані всьому світу. Тому що в них – історія всього Донбасу.

Ірина Блажан, директорка проектів і програм Фонду Ріната Ахметова:

– Безжальний вогонь збройного конфлікту знищує колись квітучий край української землі. Мало хто за межами зони конфлікту розуміє, що насправді відбувається на Донбасі. Відразу 6,5 мільйона осіб були вирвані з мирного життя. У людей зламався звичний уклад життя, розлучені сім’ї, зруйноване житло, загинули знайомі чи близькі. Їхнє життя розділилося на до та після. З початку збройного конфлікту Рінат Ахметов врятував понад мільйон людських життів на Донбасі. Це мільйон доль! Історія кожного гідна окремої розповіді. Тому Фонд продовжує роботу з документування історій мирних мешканців, постраждалих від конфлікту, і сьогодні свої історії нам розповіли діти із сімей переселенців, які виїхали із зони конфлікту, виросли вже тут, на території без стрілянини, але досі пам’ятають про ті події. Вони розповіли про свій непростий досвід і тепер їхні історії будуть розказані всьому світу.

Захід відбувся напередодні Міжнародного дня миру, який відзначають 21 вересня.