Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

"Хочу взяти ще дітей під опіку. Чи треба знов проходити навчання, якщо я вже - опікун?" Щодо процесу довлаштування дітей в родину відповідає експертка Любов Лоріашвілі

15.11.2022

Програма “Рінат Ахметов - дітям. Сирітству - ні!” щодня відповідає на запитання користувачів Фейсбук-сторінки та сайту. Деякі з них варті окремої публікації.

Так, нещодавно ми отримали ось такий лист:

“Вже два роки як мама - опікун для дитини. Маю бажання та можливість взяти під опіку ще двох діток. Служби не проти, але я не почула, що саме мені треба поновити із довідок. Тобто мені знову збирати купу паперів на кандидата в опікуни? Чи треба заново проходити навчання? Але ж я проходила це два роки назад. Маю рекомендації, маю досвід опікуна і досвід навчання та виховання діток, позбавлених батьківського піклування. До того ж, я - вчителька початкових класів. Що з цього приводу каже закон?”

Відповідь  ми попросили надати експертку КМЦСС Любов Лоріашвілі.

- Для діючого опікуна не передбачається повторне навчання. Яка повинна бути процедура, щоб взяти ще дитину/дітей під опіку?

Згідно наказу №1485 “Про затвердження Порядку взаємодобору сім’ї та дитини-сироти” від 19 вересня 2017 року ( Наказ ) процедура довлаштування має такі етапи:

1. Треба звернутися до вашого Центру соціальних служб із заявою про те, що ви хочете довлаштування - тобто ще довлаштувати дітей в сім’ю.

2. Центр бере вашу сім’ю під соціальний супровід. Мета супровіду - оцінка задовільнення потреб дитини відповідно до інших дітей та загального стану в цій родині. Тобто соцпрацівники повинні подивитися на родину, наскільки там є можливість прийняти ще дітей, і не обмежувати права/можливості тих дітей, що вже там перебувають. Чи немає там обставин\ризиків, що ускладнять перебування дитини в сім’ї.

3. Якщо не виявиться жодних ризиків, тоді Центр пише заключення, що в цю сім’ю можна довлаштувати дитину (вказати її стать та рік).

4. Після цього вам треба повернутися до вашої Служби у справах дітей з цим висновком, на основі якого служба вже може довлаштовувати до вас дітей.

ВАЖЛИВІ МОМЕНТИ

!!!Треба бути готовими, що процес супроводу - тривалий і не дуже легкий для батьків. Він може зайняти 3-4 місяці. Соцпрацівники будуть дивитися стан сім’ї, відносини дітей, чи немає там ризиків.

!!!Якщо заключення матиме ризики, то служба може відмовити батькам у довлаштуванні.