Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Гуманітарний штаб Ахметова забезпечить інсулінозалежних дітей із зони АТО тест-смужками

28.05.2015

Напередодні Міжнародного дня захисту дітей Гуманітарний штаб Ріната Ахметова оголосив про реалізацію проекту «Забезпечення інсулінозалежних дітей зони АТО тест-смужками», який запускають з 1 червня. У межах цього проекту 170 дітей, що проживають на не підконтрольній Україні території, будуть забезпечені тест-смужками на 3 місяці вперед. Про це сьогодні під час прес-конференції в інформаційному агентстві «Українські новини» розповіла Римма Філь, координатор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

Людям, у яких діагностовано цукровий діабет, необхідно кілька разів на день перевіряти рівень глюкози, зазвичай цю перевірку роблять самостійно. Багато хто справляється з цим завданням, купивши глюкометр, для роботи з яким потрібні тест-смужки. «Тест-смужки для інсулінозалежних людей можна купити в будь-якій аптеці, але тільки не там, де економічна блокада і тривають бойові дії. Раніше штаб Ахметова забезпечив життєво важливим препаратом приблизно 150 дітей із зони АТО на 3 місяці вперед. Проект із забезпечення дітей тест-смужками виник не випадково. Батьки, чиї діти отримали безкоштовно інсулін від штабу, звернулися до Ріната Ахметова з проханням розглянути можливість придбати тест-смужки, які є невід’ємною частиною щоденного контролю стану хворого на цукровий діабет. На жаль, сьогодні вартість тест-смужок значно зросла, батьки, які проживають у зоні АТО, не можуть купувати їх регулярно для своїх дітей. До того ж, ці тест-смужки стали дефіцитом, їх просто немає у продажу на територіях, не підконтрольних Україні. Допомога тест-смужками від Гуманітарного штабу є унікальною, оскільки інші організації її не надають і не надавали. Тому, за дорученням Ріната Ахметова, штаб забезпечить дітей Донбасу, які залишилися в зоні АТО, цими життєво важливими товарами медичного призначення», — розповіла Римма Філь.

Римма Філь нагадала, що проект «Доступність інсуліну дітям зони АТО» розпочато в березні цього року. «Спочатку передбачалося видавання інсуліну тільки дітям вразливих категорій. А з березня виникли великі труднощі з доставлянням інсуліну. І, як відомо, через відсутність перепусток у людей немає можливості виїхати із зони АТО в міста, підконтрольні Україні, щоб купити необхідні ліки. На Гарячу лінію штабу почали надходити прохання від батьків інших дітей із проханнями про допомогу. У підсумку було прийнято рішення забезпечувати інсуліном на не підконтрольній Україні території всіх дітей Донбасу, чиї батьки звертаються до Ріната Ахметова по допомогу», — констатувала вона.