Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Гуманітарні місії закликають Кабмін не закривати КПВВ

03.02.2016

Міжнародні гуманітарні місії, що працюють в Україні, висловлюють серйозну стурбованість ситуацією у зв’язку із закриттям КПВВ «Зайцеве» й можливим закриттям інших пропускних пунктів, ідеться в офіційному повідомленні ООН.

«Закриття контрольно-пропускних пунктів безпосередньо впливає на життя людей, ускладнює їхні гуманітарні потреби. У разі загострення конфлікту цивільні особи можуть опинитися в небезпечних районах, залишившись сам на сам із насильством, ризиком вибуху мін та боєприпасів. Ми закликаємо уряд не закривати контрольно-пропускні пункти», – сказав Ніл Вокер, Координатор із гуманітарних питань в Україні.

Міжнародне гуманітарне право передбачає, що в разі закриття певного транспортного коридору необхідно дослідити всі можливі альтернативи і відкрити нові безпечні коридори для забезпечення вільного пересування мирних громадян, особливо з територій, де проходять активні бойові дії.

«Ми закликаємо всі сторони припинити вогонь, дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права та забезпечити захист цивільного населення від небезпек, що виникають у результаті військових операцій. Свобода пересування цивільних осіб є вкрай важливою, як і доступ усіх гуманітарних працівників до людей, котрі потребують їхньої допомоги», – заявила Барбара Манзі, голова Управління ООН із координації гуманітарних питань в Україні.

«Ми підтримуємо ініціативу міжнародних гуманітарних місій і закликаємо всіх учасників конфлікту забезпечити вільний та безпечний перетин лінії зіткнення мирними громадянами. Ще вчора КПВВ «Зайцеве» перетнули 6450 осіб і 1270 одиниць транспорту. Зворотно перетнути лінію дотику цим людям (і не тільки їм) буде в рази складніше, – сказав Олександр Вишняков, директор Штабу Ріната Ахметова. – Крім того, через закриття КПВВ «Зайцеве» сотні дітей, що проживають на непідконтрольних територіях Донбасу, не зможуть отримати своєчасно медикаменти, які їм готовий передати Гуманітарний штаб».

ДЖЕРЕЛО