Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Гуманітарна мапа Донбасу: основна потреба населення — медикаменти

24.09.2015

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова й «Допоможемо ТВ» представили оновлену Гуманітарну мапу ситуації й потреб Донецької та Луганської областей. В основі оновленої мапи — дані соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного на початку вересня 2015 року. Проект став одним із найважливіших інструментів реалізації поставленого перед Штабом завдання — надавати допомогу ефективно й там, де вона найбільше необхідна.

У новому дослідженні, крім основних потреб у продуктах, медикаментах і продовольчих товарах, фахівці КМІС вивчили якість і доступність питної води, ситуацію у сфері освіти та працевлаштування, рівень безробіття. Особливу увагу приділено роботі шкіл і дитячих садків, а також обізнаності населення про мінну безпеку.

Основні потреби

«Основні результати нового дослідження свідчать про те, що люди оцінюють загальну ситуацію, у якій вони живуть, набагато краще, у порівнянні з минулим роком і всіма попередніми дослідженнями. 2/3 вважають, що жити важко, але можна терпіти. Спостерігається значне зниження тих, хто вважає, що «терпіти вже неможливо» (12%), — повідомила Наталія Харченко, виконавчий директор КМІС. — На поліпшення ситуації в містах вказали 44% опитаних, а на погіршення — тільки 2%. Очевидно, це пов’язано з припиненням бойових дій. У червні 36% відповіли, що в їхньому місті ведуться бойові дії, у вересні — тільки 7%. За словами респондентів, з кінця серпня в більшості міст встановилося фактичне перемир’я».

Також значно покращилася ситуація з продуктами харчування та побутовими товарами в порівнянні з першим півріччям 2015 року. Втім, третина опитаних відчуває брак продуктів, а чверть — основних непродовольчих товарів. Ситуація з медикаментами залишається стабільно важкою. 50% місцевих жителів потребують ліків. У дефіциті медикаменти першої необхідності: антибіотики, серцево-судинні препарати, засоби для діабетиків, жарознижувальні й антисептики. Причина — обмеження на провезення медпрепаратів через лінію дотику.

«Те, що деякі жителі Донецької та Луганської областей говорять про поліпшення ситуації можна пояснити низкою причин, — вважає Римма Філь, координатор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. — По-перше, війна триває вже півтора роки і як це не страшно говорити, люди звикли. Звикли жити погано. І тому найменше поліпшення або навіть відсутність погіршень сприймаються з великою радістю й надією. По-друге, останні кілька тижнів на Донбасі дотримується крихке перемир’я. З обох боків лінії зіткнення практично не чути вибухів і пострілів. Після довгих місяців активних бойових дій, люди отримали можливість спокійно спати, ходити на роботу й у школу, зустрічатися з друзями. По-третє, на поліпшенні ситуації вплинула також діяльність гуманітарних місій. Завдяки підтримці Гуманітарного штабу та інших організацій, місцеві жителі відчувають себе більш впевнено. Вони знають, що є ті, хто про них не забудуть і не кинуть напризволяще».

Ситуація у сфері освіти

У порівнянні з минулим роком, ситуацію в освіті можна характеризувати як задовільну. Основні проблеми для шкіл — це потреба в будматеріалах для ремонтних робіт і відсутність необхідних підручників. Крім того, у школах і дитсадках одноманітне харчування (каші та супи). Бракує свіжого м’яса, риби, молочних продуктів і фруктів.

Основна проблема для батьків — це високі ціни на необхідні дитині для навчання речі й потреба навчальних закладів у фінансуванні з боку батьків (ремонт, харчування).

Дитсадки працюють до 18:00, у школах функціонують групи продовженого дня. Доступними є послуги психологів. У зв’язку із ситуацією в регіоні є потреба у проведенні додаткових тематичних занять із безпеки.

Проблеми працевлаштування

Основна причина втрати роботи — закриття або переїзд підприємства. Водночас безробітні не шукають роботу в інших містах. Працевлаштовані респонденти працюють переважно не за фахом, деякі — на менш кваліфікованій роботі.

Найбільш поширений метод пошуку роботи — через знайомих. Основний критерій при виборі роботи — регулярність виплат заробітної плати. Зарплата, яку зараз отримують місцеві жителі, у середньому нижча удвічі, ніж до конфлікту. На цей момент найбільше постраждали працівники промисловості й шахт, торгівлі, співробітники бюджетних організацій. Вони або втратили роботу, або їхня заробітна плата значно зменшилася, зазначають експерти КМІС.