Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Громадськість закликає державу допомагати сім’ї, а не згубній для дитини інтернатній системі

19.11.2014

Понад 117 тисяч дітей на сьогодні мешкає в закладах з інтернатною формою виховання дітей. З цих дітей тільки 13 тисяч мають статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Тобто більшість дітей в інтернатах мають батьків, але приречені на ізоляцію від родини та суспільства, і як наслідок, не можуть реалізувати себе в самостійному житті. 

Це тільки частина проблем, які обговорювалися під час Міжнародної конференції «Реалізація права дитини виховуватися в сімейному середовищі у контексті реформування державної системи опіки».

Сьогодні, в інтернатах опиняються діти батьків, які були вимушені виїхати з зони військових конфліктів на Донбасі. Виходить, держава готова забезпечити дітей інтернатними формами виховання, замість того, щоб допомогти сім’ї вирішити тимчасові труднощі.

«Наші зусилля, як у громадських організацій, так я думаю, і в держави, мають бути спрямовані для того, щоб діти не залишались в інтернатних закладах довго, для того, щоб забезпечити індивідуальний підхід кожній дитині і зробити все, що від нас залежить, щоб діти повертались у свої сім’ї», зазначила Тетяна Басюк, голова Благодійної організації «Благополуччя дітей», один з організаторів конференції.

Шкідливість інтернатного виховання доведена багатьма країнами світу, але є і світова практика змінення ситуації. Сьогодні десятки громадських організацій в Україні також готові долучитися до реформування інтернатної системи.

«Наші проекти направлені на те, щоб не лише дитина жила в сімейному оточенні, а й була там щасливою. Тема деінституалізації нам знайома не з чуток, адже ми пройшли крізь неї, створивши з СОС «Дитячі Містечка» у Броварах, як інституції, на сьогодні повністю де факто і де юре форми сімейного виховання», - говорить Андрій Чуприков, організатор конференції та директор Благодійного фонду «СОС Дитячі Містечка».

Але без участі місцевого самоврядування і центральних органів влади не може відбутися системного реформування інтернатних закладів та розвитку соціальних послуг для сімей. Тож зараз робота громадських організацій зосереджена на співпраці з профільними міністерствами та держслужбовцями в областях.

 

 

Sirotstvy.net