Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Глечик зі страхами: як психологи Фонду Ріната Ахметова допомагають дітям Донбасу (ВІДЕО)

09.07.2019

На літній веранді оздоровчого центру «Перлина Донеччини», у Святогірську жваво спілкуються діти. Вони сидять по периметру альтанки, малюють, сміються і слухають жінку, яка креслить щось на ватмані.

– Намалюйте глечик і помістіть всередину нього всі свої страшилки, всі свої «боюськи», зобразіть усе, що викликає у вас жах, – каже вона. Це психолог Фонду Ріната Ахметова Назо Біблая. Діти, до яких вона звертається, приїхали в розташований у сосновому лісі табір, у рамках проекту Фонду Ріната Ахметова «Мирне літо – дітям Донбасу». Неформальне заняття, де вони малюють свої страхи, одне з багатьох у програмі психологічної реабілітації, яка триває два тижні для кожної зміни. Нинішня зміна – вже третя цьогоріч. Але її учасники саме з тієї категорії, що і їхні попередники: все це діти Донбасу, які живуть з обох боків лінії зіткнення. Є серед них і ті, хто виїхав зі сім’єю в інші регіони, рятуючись від бойових дій. Вони теж бачили, як гинуть люди і тварини, і ці страхи не відпускають досі.

«Боюся залишитися наодинці», «боюся втратити рідних», «боюся темряви», «боюся гучних звуків»… Діти довіряють паперу все, чого бояться. Перелік дитячих страхів великий. Всі вони рушають у «глечики».

– А тепер знищмо ці страхи, – командує Назо Біблая – і діти слухняно зминають аркуші зі своїми «боюськами», кидають їх на землю, втоптуючи в пил.

– Цей один із прийомів реально допомагає дітям впоратися зі своїми страхами. Звичайно, працює він тільки в комплексі з іншими вправами, які ми для дітей проводимо. Але найголовніше для цих дітей – висловитися про те, чого вони бояться, і побачити, що це не соромно, що є й інші діти, які бояться таких речей. І разом вони перемагають свої «боюся», – розповідає психолог.

У проекті «Мирне літо – дітям Донбасу» беруть участь діти з різними проблемами. Причина у всіх цих проблем одна – бойові дії, а наслідки різні. Хтось не може спати вночі, тому що мучать жахіття, а деякі на підґрунті пережитого почали заїкатися.

– І ось ці діти приїжджають у табір, майже не усміхаються, замкнені, а проходить два тижні – і їх зовсім не впізнати. Тому що працюємо з ними й індивідуально, й у групах. Діти відкриваються, вчаться боротися з панічними атаками, долають їх, зупиняють страх. Важливо, що ця реабілітація має тривалий ефект, тому що діти свої почуття промовляють, відпускають, – пояснила психолог Фонду Марина Сорокіна.

Цьогоріч у рамках проекту «Мирне літо – дітям Донбасу» відпочинуть та оздоровляться майже 500 хлопчиків і дівчаток. За п’ять років існування проекту число учасників перевищило 4500 осіб.