Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Гаазька конвенція дозволить покращити контроль за долею дітей, усиновлених іноземними громадянами

14.02.2013

Конвенція про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення (Гаазька конвенція) остаточно ліквідує будь-яку нелегальну і посередницьку  діяльність в Україні щодо міждержавного усиновлення. Про це заявив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час круглого столу у Верховній Раді України та тему «Обговорення законопроектів про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення та внесення змін до деяких законодавчих актів України в зв’язку з приєднанням до цієї Конвенції».

В роботі круглого столу взяли участь Міністр соціальної політики Наталія Королевська, народні депутати – члени комітетів з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства, з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, з питань закордонних справ, представники державних органів влади, профільних наукових установ та громадських організацій.

Юрій Павленко відзначив необхідність приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення. «До тих пір, поки хоч одна дитина буде усиновлюватись закордон, ми маємо використовувати усі можливості, усі засоби і важелі впливу для захисту її прав та інтересів. Одним із таких засобів є Гаазька конвенція, тому я просив би Верховну раду України цей засіб використати в інтересах українських дітей», - наголосив він.

Міждержавне усиновлення діє в Україні з 1996 року. До 2006 року іноземці усиновлювали вдвічі більше українських дітей, ніж українці, а за підсумками 2012 року українські сім’ї усиновили в два з половиною рази більше дітей, ніж іноземні громадяни.

«Якщо ж проаналізувати ще ту кількість дітей, які були влаштовані в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу протягом цього часу, то ми можемо стверджувати, що в 2012 році в шість разів більше дітей-сиріт взяли на виховання саме українські сім’ї. Ця тенденція уже є  незмінною і Україна перестає бути і розглядатися як донор для міждержавного усиновлення», - сказав Уповноважений Президента України з прав дитини.

Юрій Павленко акцентував увагу на тому, що національне усиновлення залишається пріоритетною формою влаштування, приєднання ж до Гаазької конвенції дозволить покращити контроль за долею дітей, усиновлених іноземними громадянами. Україна отримає правові механізми для дієвого контакту з іншими державами, куди були усиновлені протягом останніх шістнадцяти років українські діти, дізнатися про долю кожної дитини, додав він.

Довідково: Гаазька конвенція визначає наступні пріоритети: об’єднання зусиль з країнами, які уже приєднались до даної конвенції (89 країн) щодо незаконного вивезення і викрадення дітей; захист та підтримки біологічної сім'ї дитини; всебічна підтримка і розвиток національного усиновлення та сімейних форм виховання.