Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фтизіатри обговорювали стан і шляхи рішучої боротьби з туберкульозом

11.02.2008

Відбулась нарада міністра Василя Князевича з керівниками регіональних управлінь охорони здоров'я, головними лікарями санітарно-епідеміологічних служб, вченими, головними фтизіатрами, керівниками програм протидії захворюванню туберкульозом та громадських організацій, де обговорювали актуальні питання розвитку сучасної фтизіатрії, зокрема, у напрямі протидії епідемії туберкульозу. 

 
Зниження захворюваності та смертності від туберкульозу в Україні є одним з першочергових та найважчих завдань загальнодержавного масштабу. Хоч попередні показники за останні два роки вказують на зниження захворюваності, це не зменшує тривоги щодо цього захворювання. 
 
"Трагічні виклики соціально небезпечних інфекцій, зокрема ВІЛ/СНІДу і туберкульозу, заставляють кожного серйозно усвідомити їх небезпеку. У найближчий час ми зобов'язані радикально змінити ситуацію задля майбутнього України як держави, " - сказав міністр Василь Князевич. 
 
Протягом останнього десятиліття, не дивлячись на те, що боротьба з туберкульозом визначена одним з пріоритетів охорони здоров'я і соціального розвитку, середній рівень захворюваності на туберкульоз збільшився майже вдвічі. Щогодини в Україні реєструється чотири нових випадки захворювання на туберкульоз та один випадок смерті від цієї хвороби. 
 
Загрозлива ситуація з туберкульозу на початок нового тисячоліття склалася не лише в Україні, а й в усьому світі. Однак Україна, за критеріями ВООЗ, віднесена до групи країн з високим рівнем захворюваності на туберкульоз і має вищий рівень захворюваності, аніж в більшості європейських країн. 
 
Поширенню епідемії туберкульозу сприяє епідемія ВІЛ-інфекції/СНІДу. Вона визнана основною причиною зростання смертності серед хворих на туберкульоз. Окрім того, високий рівень смертності зумовлений поширенням хіміо- і мультирезистентного туберкульозу, які важко піддаються лікуванню. 
 
На сьогодні фтизіатрія України перебуває чи в не найгіршому стані серед усіх напрямів медицини і вимагає негайного впровадження рішучих заходів. У протидії епідеміям соціально небезпечних інфекцій необхідно сконцентрувати увесь потенціал науки, фтизіатричної, санітарно-епідеміологічної служб, лікувальних закладів та громадськості. 
 
Учасники наради обговорювали ключові питання та шляхи створення дієвої системи профілактики і лікування туберкульозу: організації покращення діагностики та раннього виявлення туберкульозу, впровадження міжнародних стандартів контролю за туберкульозом, підвищення ефективності лікування, організації управління, удосконалення підготовки медичних працівників і забезпечення високопрофесійними кадрами протитуберкульозних закладів, соціального захисту та матеріального забезпечення працівників, розвиток системи інформування населення з питань профілактики і лікування туберкульозу, соціальної реклами здорового способу життя, тощо. 
 
Інформаційно: 
За даними ВООЗ у світі щороку виявляється від 8,9 млн. хворих осіб, помирає 1,7 мільйони. Загальна кількість хворих становить 50-60 мільйонів. Туберкульоз займає перше місце в структурі смертності від інфекційних та паразитарних хвороб і становить понад 80 відсотків. 
 
Епідемія туберкульозу в нашій державі за критеріями ВООЗ оголошена з 1995 року. 
 
У 2006 році вперше за роки епідемії в Україні захворюваність на туберкульоз зменшилася на 1,1% і склала 83,2 на 100 тис. населення. 
 
У 2007 році (станом на 1.01.2008) в Україні загальна кількість хворих на активний туберкульоз зменшилась на 4,1 % у порівнянні з минулим роком і становить 37095 чол. або 79,8 на 100 тис.населення. Захворюваність дітей віком до 18 років на активний туберкульоз зменшилась на 7,7 % і складає 1224 чол. або 14,3 на 100 тис. 
 
Найвищі показники захворюваності відмічаються у Херсонській - 151,4 на 100 тис. населення, Миколаївській - 104,2, Луганській - 103,5, Кіровоградській- 101, 9, Донецькій - 94,7, Дніпропетровській- 94,1 на 100 тис.нас. 
 
Померло від туберкульозу 10423 осіб, або середній показник становить 22,4 на 100 тис. населення за попередніми оперативними даними). 
 
В Україні діє нова "Загальнодержавна програма протидії захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках" (прийнята Верховною Радою України 8 лютого 2007 р. як Закон України)