Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова представив фотокнигу «Донбас і Мирні» у Львові

20.09.2018

У межах 25-го Book Forum видавців у Львові відбулася презентація фотокниги «Донбас і Мирні». Вона – про мирних людей, які живуть в умовах збройного конфлікту. Її герої – важко поранені діти, які бачили на власні очі вибухи снарядів і загибель близьких людей. Люди похилого віку, які втратили рідних і залишилися жити в напівзруйнованих будинках. Школярі та вчителі, які проводять заняття в умовах бойових дій.

«З початку збройного конфлікту Рінатом Ахметовим врятовано понад мільйон Мирних на Донбасі. Це мільйон доль! Історія кожного варта окремої розповіді. Книга "Донбас і Мирні" стала першою ластівкою в низці видань, які дадуть світу змогу почути ці історії. Вона була презентована в Києві та Брюсселі, передана в міжнародні організації й посольства. Про неї вже знають далеко за межами України. Для Фонду дуже важливо, що сьогодні ця унікальна книга представлена на Форумі видавців у Львові. Це ще одна можливість розповісти про людей, які п’ятий рік живуть в умовах збройного конфлікту на Донбасі. Щоби не залишилося байдужих до трагедії, через яку, за даними ООН, вже постраждало понад чотири мільйони мирних громадян. Щоби голоси Мирних зазвучали й були почуті», – сказала Оксана Льовочкіна, менеджер проектів Фонду Ріната Ахметова.

Гостями заходу стали учні львівських шкіл і гімназій, учасники Форуму видавців. Вони змогли познайомитися з героями книги «Донбас і Мирні» – Артемом Сотником і Владом Щербаком, які постраждали під час обстрілу Краматорська у 2015 році, і дізнатися історію цих хлопців. Присутнім були зачитані розділи з книги «Донбас і Мирні»:

«Вони пам’ятають паніку навколо, дитячий плач, виття сирен. Швидку не викликати. Лікарні переповнені. І загиблі Мирні. Просто на дорогах. Вони не можуть забути це.

Діти довго лікуються. З Владом працює психолог Фонду Ріната Ахметова, а Артем перемагає ще й пухлину, що утворилася після травми… Діти, які так раптово подорослішали, тепер частіше стримують емоції. Ось тільки в їхніх снах іноді повертається той жахливий день».

Багато хто не міг стримати сліз, коли краматорські школярі розповідали своїм львівським одноліткам про те, що їм випало пережити.

«Донбас і Мирні» – книга, що передає емоції та переживання людей, які опинилися в зоні конфлікту. Це дуже складний і глибокий документальний матеріал, який підготував Фонд Ріната Ахметова. Дуже важливо, щоб люди в Україні й за її межами знали, що насправді відбувається і як виживають Мирні. Доля кожного героя книги – справжня драма, винуватицею якої стала війна. І кожен із героїв – запальний приклад того, як діти й дорослі всупереч усьому – голоду та пораненням – продовжують жити, любити, радіти», – зазначив Іван Степурін, директор видавництва «Саміт-Книга».

25-й Book Forum видавців проходить у Львові 19–23 вересня і є найбільшою книжковою й літературною подією не тільки України, але також Центральної та Східної Європи.