Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд «Розвиток України» та «Форум видавців» зібрали відомих письменників на «Книжковому Арсеналі»

14.04.2014

8 квітня 2014 року у межах щорічної книжкової виставки «Книжковий Арсенал» відбулася дискусія «Письменник і громадянин. Філософія голосу в часи кризи». Подію було організовано громадською організацією «Форум видавців» та благодійним фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» у рамках його напрямку «Динамічна культура».

Участь у дискусії взяли відомі українські письменники Світлана Поваляєва, Лариса Денисенко, Любко Дереш, Анатолій Дністровий, поет, головний редактор літературного журналу «ШО» Олександр Кабанов, президент «Форуму видавців»  Олександра Коваль.

Відкриваючи захід, директор фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» 
Анатолій Заболотний зазначив:

«Фонд добре розуміє і знає, що нині у суспільстві є чималий запит як на якісну літературу, так і на письменників, митців із громадянською позицією. Тому підтримка, зокрема, літературних проектів – через гранти, письменницькі стипендії - для фонду була і є одним із основних напрямів роботи. За роки існування грантової програми «і3» [Ідея – імпульс – інновація] десятки українських письменників і поетів мали змогу втілювати власні проекти, здійснювати творчі поїздки, брати участь у найважливіших літературних подіях світу.


Адже «культурна дипломатія» допомагає сформувати образ України за кордоном. Ми раді, що в такий спосіб можемо робити внесок у розвиток українського суспільства».

Також президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль, маючи на увазі нещодавню презентацію України у Лейпцигу, зазначила: «Добре, що події, де українська література представляється на міжнародному рівні, підтримуються – це дає можливість розширювати склад учасників – «культурних дипломатів». Роль благодійних організацій, зокрема Фонду «Розвиток України», у підтримці такої дипломатії дуже важлива».

Розмова літераторів, яку модерував Анатолій Дністровий, була спрямована на пошук відповіді на питання - «чи мусить сучасний інтелектуал чи митець бути рупором революції? Чи його роль набагато глибша і стриманіша? Як бути в українській ситуації, коли своє важке становлення переживає громадянське суспільство, уся країна, врешті-решт, коли ще не завершився процес творення нації?»

«Письменник може мати і має громадянську позицію. Якщо є поклик бути на барикадах – треба там бути», зазначила Світлана Поваляєва, яка відома своєю потужною громадянською позицією. Для неї, за словами письменниці і журналістки, однаково важливою є як, власне, участь у самій гущі подій, момент боротьби, так і кінцева мета цього процесу.


Лариса Денисенко розповіла про те, як саме вплинула її безпосередня участь у київських подіях на творчість, яке відображення мала на громадянській позиції авторки і що відгомін побаченого, почутого та зробленого читачі обов’язково відчують у творах та колумністиці. «Коли стались усі ці подіі, була думка - я хочу про це писати. Як людини мені було боляче, але як письменник – мусила все фіксувати. Мій обов'язок - передати це людям»,- зауважила  письменниця.

Любко Дереш у ході дискусії з’ясовував, як митцю зберегти своє творче его, коли перед ним стоїть етичний обов’язок «подати» свій громадянський голос, а також визначив ставлення митця до подій у прагматичному та філософському вимірах.  Він зазначив, що письменнику важливо збагнути глибинну природу світу, а також зрозуміти, як  цим поділитися з іншими, аби люди здобували усвідомлення себе в існуючих подіях.

Російськомовний український поет, головний редактор літературного журналу «Шо» Олександр Кабанов під час виступу зауважив вплив існуючої ситуації на відродження в культурі й наголоcив на важливості збереження зв’язків на рівні літератури з Росією, зазначивши, що «Наша батьківщина – література. Наша валюта – текст».