Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова в рамках програми «Сирітству – ні!» провів черговий вебінар

30.03.2018

Цього тижня Фонд Ріната Ахметова в рамках програми «Сирітству – ні!» вчергове провів вебінар. Експертом виступила дитячий лікар-невролог відділення патології фізіології новонароджених і недоношених дітей Інституту педіатрії, акушерства і гінекології Національної академії медичних наук України, кандидат медичних наук Катерина Костюкова. «Найпоширеніші неврологічні хвороби прийомних дітей» – тема онлайн-бесіди цього разу.

Спеціаліст запропонувала розглядати неврологічні хвороби, які зустрічаються у дітей, в межах до року та після року. Лікар розповіла, чим загрожують набряки структур головного мозку, різні ступені крововиливів у головний мозок, про синдром підвищеної нейро-рефлекторної збудливості, про синдром рухових порушень.

«Дитина, яка перебувала в стінах державного закладу, реагує на контакт, турботу, ласку не зовсім так, як ви можете очікувати. Якщо вона зразу вам не посміхається, не починає агукати до вас, це не значить, що вона дуже відстає в розвитку. Це означає, що дитина цього робити просто не вміє. Вона відповідає на стимуляцію. Якщо ніхто їй зранку до ночі не агукав, не посміхався, як зазвичай буває в сім’ї, дитина спершу може навіть уникати зорового контакту. Вона не знає, що це можна робити. Тому малюк одразу поводиться відчужено. Якщо ви оточуєте його любов’ю, турботою, якщо він бажаний, відчуває свою необхідність, через кілька місяців ця ситуація змінюється», – розповіла Катерина Костюкова.

Крім того, лікар описала симптоми найпоширеніших хвороб прийомних дітей, таких як психо-мовленнєві відставання, неврози нав’язливої діяльності, енурез, дефіцит уваги, дитячий церебральний параліч, епілепсія, а також відповіла на запитання користувачів порталу «Сирітству – ні!».

«Дякую за відповідь, доступно, зрозуміло. ДЯКУЮ! Ви даєте нам надію!!!», – написала в коментарях під відео Євгенія, яка отримала онлайн-консультацію лікаря.

Катерина Костюкова нагадала усім, хто хоче прийняти дитину з інтернатного закладу у свою родину, про те, що згідно з українським законодавством потенційні батьки мають право провести додаткове незалежне медичне обстеження дитини. Адже, як підказує досвід, діагнози, що страшно звучать, не завжди є такими страхітними та знімаються лікарями після того, як дитина «відігріється» в люблячій родині.

«У рамках програми «Сирітству – ні!» Фонд Ріната Ахметова запланував щомісячне проведення вебінарів. Тому ми будемо раді відповісти на запитання, поставлені експертам, а також вдячні за відгуки про організовані онлайн-бесіди. Адже програма працює саме для того, щоб поділитися корисною інформацію з користувачами нашого порталу, допомогти прийняти важливе рішення, вирішити проблему», – говорить керівник програми «Сирітству – ні!» Наталія Баришпольська.

Переглянути вебінар із Катериною Костюковою в запису можна, перейшовши за цим посиланням.