Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова в 2021: сила допомоги однієї людини

31.12.2021

Фонд Ріната Ахметова підбиває підсумки своєї діяльності в 2021 році. Одним із пріоритетних напрямів, як і раніше, залишається допомога країні в боротьбі з епідемією коронавірусу. Два роки тому Україна опинилася перед глобальною загрозою і Рінат Ахметов першим прийшов на допомогу.

Для вирішення найважливіших медичних потреб державної медицини він об'єднав ресурси Благодійного Фонду, ФК «Шахтар» та інших активів SCM. У короткий термін Фондом було створено проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні», який став частиною програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Проєкт не має аналогів у країні. Це найбільша, системна й масштабна приватна ініціатива, спрямована на допомогу державним медзакладам у боротьбі з коронавірусом.

– На боротьбу з COVID-19 в Україні Рінат Ахметов виділив близько 500 млн гривень. Завдяки цьому Фонд допоміг вижити майже 1,5 млн людей. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності, – розповіла Ірина Блажан, головна директорка програм Фонду.

Загалом у рамках проєкту понад 500 медустанов по всій країні отримали понад 1000 одиниць обладнання. Державним лікарням передано понад 200 тисяч одиниць засобів індивідуального захисту. Також медики отримали від Фонду 337 ​​тисяч експрес-тестів, 1044 одиниці медичного та лабораторного обладнання. Окремим важливим напрямом, як і раніше, залишається забезпечення лікарень апаратами штучної вентиляції легень та киснем. На сьогоднішній день Фонд передав медикам 217 сучасних апаратів ШВЛ та понад 150 кисневих концентраторів.

За словами в.о. головного лікаря Запорізької обласної інфекційної клінічної лікарні Ірини Кулєш, сучасні апарати ШВЛ, як і раніше, відіграють важливу роль у лікуванні пацієнтів з коронавірусною інфекцією.

– Хочу висловити велику подяку Фонду Ріната Ахметова. Ваша допомога – дуже цінна й вагома. Апарати ШВЛ на сьогоднішній день вкрай необхідні. Тому що значно збільшився відсоток тяжких пацієнтів. Вони потребують і оксигенотерапії, і, на жаль, штучної вентиляції легень, – каже Ірина Кулєш.

Ще одним напрямом діяльності Фонду в 2021 році стала просвітницька робота в сфері боротьби з онкозахворюваннями. Для цього спільно з журналом VOGUE за підтримки ЦУМ Київ створено проєкт #РАКНЕВИРОК. Він став продовженням програми Фонду «РАК ВИЛІКОВНИЙ». Стартувавши в 2008 році, вона стала першою та наймасштабнішою в Україні програмою з надання допомоги дорослим онкохворим. Завдяки їй було придбано діагностичне обладнання для онкодиспансерів України та обладнання для проведення складних операцій, також була запущена мобільна жіноча консультація. В цілому в рамках програми Фонд допоміг вижити 1 мільйону жителів країни.

Головне завдання проєкту #РАКНЕВИРОК ‒ на прикладі реальних історій героїнь показати, що життя після діагнозу можливе і рак точно можна перемогти. Проєкт також покликаний надати психологічну підтримку тим, хто вже бореться із хворобою, і нагадати українкам про важливість регулярного обстеження, оскільки рання діагностика рятує життя та здоров'я. У рамках проєкту #РАКНЕВИРОК найкращі фахівці країни розповідають, як прийняти поставлений діагноз і розпочати боротьбу із хворобою.
Зберегти пам'ять.

У 2021 році в Україні вже вчетверте пройшов Тиждень Мирних Фонду Ріната Ахметова. Цього разу він став частиною унікального проєкту «Голоси Мирних. Музей Фонду Ріната Ахметова». Його основна мета – привернути увагу світової спільноти до жителів Донбасу, долі яких кардинально перевернув збройний конфлікт. Онлайн-музей вперше в Україні об'єктивно й повно документує історії людей, які постраждали внаслідок воєнних дій. Це простір, у якому Мирні можуть відкрито розповісти свою особисту історію і таким чином звільнитися від тягаря мовчання. Музей – джерело правдивих історій, розказаних від першої особи, власними голосами людей, які пройшли через страхіття збройного конфлікту.

Цього року Тиждень Мирних був насичений подіями. У Вінниці та Харкові з'явилися Алеї троянд, посаджені з ініціативи Фонду. Троянди ‒ символ Донецька та людей, які змушені були залишити рідні домівки. Для школярів було проведено Всеукраїнський конкурс есе «Один день». Однією з головних подій стало відкриття звукової арт-інсталяції «Додому» в маріупольському парку імені Гурова.

– Вона символізує надію на повернення додому тих людей, котрих війна змусила покинути рідну землю. Це перехід від одного способу життя до іншого. Ми запрошуємо кожного пройти крізь неї та, можливо, відчути щось важливе для себе, а також згадати, осмислити події, що відбулися. Крім того, ця інсталяція – про важливість спілкування між собою, про те, як наші історії змінюють хід життя цілої країни, – розповіла кураторка проєкту Катерина Рай.

Навколо інсталяції висаджено троянди, сама композиція обладнана аудіосистемою, завдяки якій кожен охочий може почути історії мешканців Донбасу, зібрані в Музеї «Голоси Мирних».

Фонд має перед собою мету – задокументувати 100 тисяч свідчень мирних жителів Донбасу, з яких понад 10 000 вже зібрано. Це найбільша в Україні колекція історій Мирних. Важливо зберегти всі ці історії, щоб вони ніколи не повторювалися, в ім'я кращого майбутнього.
Подарувати диво

У 2021 році Фонд продовжив багаторічну й безперервну традицію добра та передноворічних свят – Акцію «Ринат Ахметов – Дітям». У її фокусі – вихованці інтернатних закладів, дитячих будинків сімейного типу, а також маленькі та юні учасники програм і проєктів Фонду. Цього року подарунки та привітання від найвідомішого благодійника України отримають більше  100 000 дітей. Тільки за останні 14 років їхня кількість досягла 1000 000 осіб!

Сам Рінат Ахметов так пояснює свою філософію допомоги дітям: «Допомогу тим, хто її потребує, не можна відкласти на потім. Нас так привчили до того, що діти – це наше майбутнє, що ми справді в це повірили. Але це не так. Діти – це наше сьогодення, і за майбутнє, їхнє майбутнє, відповідаємо ми».

Особливою подією цього року став грандіозний новорічний бал у Маріуполі. Крім того, в рамках Акції відбувся унікальний всеукраїнський онлайн-урок «Рінат Ахметов – Дітям. Твоя суперпрофесія». Його ведучими стали зірки телеканалу «Україна» Лілія Ребрик та Григорій Герман. Учасники уроку познайомилися з популярними й відомими представниками затребуваних професій, за допомогою тестів навчилися визначати свої сильні та слабкі сторони. А також вони дізналися, що необхідно зробити та яку професію обрати, щоб максимально розкрити свої таланти, реалізуватися й стати успішним у майбутньому. Під час трансляції урок дивилися понад 5 тисяч користувачів. Таким чином, мотиваційний онлай-урок «Твоя суперпрофесія» став наймасовішим і встановив національний рекорд України.

Це лише ключові напрями діяльності Фонду. Безперервно ведеться системна робота в рамках проєктів «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую», «Рінат Ахметов  – Дітям. Мирне літо», «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» та багатьох інших. Усе це можливо завдяки силі допомоги однієї людини.