Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова створив довідник телефонів служб у справах дітей та сім’ї України. Дані Чернівецької, Закарпатської, Івано-Франківської та Тернопільської областей

17.05.2022

Через військові дії змінилися контактні телефони представників служб у справах дітей, які відповідають за усиновлення, опіку/піклування, тимчасове влаштування та прийомне батьківство.

Тому у рамках програми «Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!» було створено корисний онлайн-довідник з актуальними контактними даними усіх обласних служб у справах дітей України. Сподіваємося, це допоможе новачкам, які бажають взяти дитину, скоріше отримати пораду та допомогу від фахівців у будь якій області нашої країни.

З довідника по кожній області України ви дізнаєтеся:

- актуальні номери стаціонарних/мобільних телефонів/електронні адреси фахівців;

- які форми влаштування активні в області;

- які форми влаштування призупинено в області;

- телефон гарячої лінії, на яку можна звернутися з приводу роботи служби у справах дітей області.

Нагадаємо! Обласні служби у справах дітей (ССД) - це консультуючий орган, у першу чергу.
Процеси опіки/ піклування/ усиновлення частіше виконують територіальні громади та фахівці, які там перебувають. Проте усю першу необхідну інформацію щодо наявності дітей, можливостей їх прийняти та подання документів новачки та кандидати з інших областей отримують саме там! Обласні служби мають вичерпні дані щодо стану справ всій області.

У першій публікації ми надаємо фрагменти довідника з даними по Чернівецькій, Закарпатській, Івано-Франківській та Тернопільській областях.

Особливості обраних областей:
На Заході України зазвичай мало дітей-сиріт і багато кандидатів, які бажають прийняти дитину в свою родину. Тому там існують великі «черги», і кандидатам з інших областей, скоріше за все, доведеться просто прийняти цей факт і зачекати.

На відміну від тих областей, де ведуться бої, Захід України майже не припиняв процеси влаштування дітей в родини. Проте отримав чисельну кількість дітей-сиріт, евакуйованих з міст бойових дій.

Чи можна цих евакуйованих дітей зараз усиновити або взяти під опіку? Поки ні. Але зараз уряд напрацьовує новий механізм.

Більше: Влада планує відновити усиновлення під час війни
Чернівецька, Закарпатська, Івано-Франківська й Тернопільська області мають великий досвід евакуації за кордон груп дітей та приклади тимчасового влаштування дітей. Вони ж стикаються з великою кількістю нових викликів з евакуйованими кандидатами, які не полишають бажання усиновити дитину.

Більше: Проблемні місця з документами

Ми регулярно додаватимемо дані про нові області — слідкуйте за оновленнями!