Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова рятує дитячі серця

22.09.2020

Допомога дітям посідає особливе і надзвичайно важливе місце в роботі Фонду Ріната Ахметова. Особливо в ситуаціях, коли вирішується питання збереження життя і здоров'я дитини.

– Фонд допомагає дітям з діагнозом «вада серця» з 2013 року. У 2017 році для системної боротьби з недугою почав працювати проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Здорове серце». Завдяки цьому проєкту в Україні стали широко використовувати ендоваскулярний метод – корекційні операції з установки імпланта-окклюдера без розрізу грудної клітки. Він дозволяє дітям швидко відновитися і назавжди забути про свій діагноз, – розповіла Ірина Блажан, директор проєктів і програм Фонду.

Однією з учасниць проєкту стала Настя Миронова з Торецька. Тато, мама, бабуся і старший брат – довгий час для шестирічної дівчинки це було  коло спілкування. Відвідувати дитячий садок або гуртки дівчинка не могла через вроджену ваду серця.

– Три-чотири дні в дитячому садку, і все. Піднімалася висока температура, нежить, кашель. Потім місяць на одужання, – каже мама Ірина Миронова

Ще один симптом вади серця – швидке стомлення. Навіть невеликі фізичні навантаження даються Насті через силу. Навіть прогулянки по двору. Вада серця збільшувалась, була потрібна термінова операція.

– Ця вада загрожує своїми ускладненнями. А саме розвитком легеневої гіпертензії, коли тиск в легенях підвищується, або інфекціями, – пояснив кардіовоскулярний хірург Ігор Дитковський.

Рідні Насті звернулися по допомогу до Фонду Ріната Ахметова. Завдяки оклюдеру її серце б'ється без перебоїв.

– Дуже раді, що нам допомогли. Просто не вимовити словами, настільки це важливо, – подякувала мама Ірина Миронова.

В рамках проєкту допомогу отримують діти від новонароджених до 18 років з реєстрацією в Донецькій і Луганській областях із малозабезпечених і соціально незахищених сімей.

На сьогоднішній день проведено 123 операції щодо закриття вади серця.