Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова провів майстер-класи з відеоблогінгу для підлітків із Донбасу

13.04.2021

Для підлітків, життя яких назавжди змінив збройний конфлікт на Донбасі, Фонд Ріната Ахметова провів майстер-класи з відеоблогінга. Це перший інтерактивний захід у рамках проєкту Музей «Голоси Мирних».

– До участі в майстер-класі Фонд запросив школярів від 10 до 16 років, усіх тих, кому є що розповісти про трагічні події на Донбасі. Ми запропонували їм розповісти свою історію і тим самим позбутися невисловленого вантажу минулого. Емоції і спогади дітей, що рано стали дорослими через трагедію на сході України, – найяскравіші. Вони нікого не залишають байдужим. Фонд планує зібрати мільйон історій, а в найближчій перспективі ставить перед собою мету – 100 тисяч свідчень Мирних, із яких одна тисяча вже зібрана. Це найбільша в Україні колекція історій Мирних. Важливо зберегти описані очевидцями факти і переживання, щоб вони більше ніколи не повторювалися, – розповіла Юлія Єршова, директорка Департаменту комунікацій Фонду.

Відеоісторії про жителів Донбасу знімали діти-переселенці з Києва, Харкова, Тернополя, а також Дружківки, Слов'янська, Родинського, Бахмута та Святогірська. Учасники майстер-класів виконували домашні завдання – знімали відеоролики про життєві історії очевидців трагічних подій збройного конфлікту. Оволодіти навичками зйомки і монтажу їм допомагав досвідчений відеоблогер Сергій Чекмарьов.

– Взагалі, більшість тих, хто навчається, ставлять правильні запитання, а це – дуже класний показник. Так, тема складна, але я думаю, наші учні впораються. З мого досвіду, – а я працюю саме з підлітками в цьому напрямі, – мені достатньо поспілкуватися 15-20 хвилин, щоб зрозуміти, чи є у людини потенціал, сподобається його відео чи ні. Я відчуваю, що ці початківці відеоблогери можуть зробити цікавий контент для YouTube. Звичайно, за умови, що їх будуть підтримувати батьки, – поділився своїми враженнями Сергій Чекмарьов.

Своєю професійною думкою також поділився блогер YouTube Вітя Фікус, аудиторія якого налічує понад 3 млн глядачів.

– Блогінг – це не професія, а низка професій, якими повинен володіти блогер. Це ще і оператор, актор, диктор, режисер, сценарист, постановник, монтажер відео. І це тільки основні професії, необхідні для того, щоб робити класний якісний контент, – розповів популярний блогер.

Автори кращих робіт будуть відзначені призами та отримають можливості для подальшого цікавого й пізнавального досвіду.

Фонд Ріната Ахметова розповідає і буде розповідати про долі жителів Донбасу якомога більшій кількості людей в усьому світі. Для цього за особистою ініціативою Ріната Ахметова і був створений Музей «Голоси Мирних». Це безпрецедентний документальний проєкт, мета якого – розповісти всьому світу про долі мирних жителів, життя яких конфлікт на Донбасі назавжди розділив на «до» і «після». Це джерело правдивих історій мирних Донбасу, розказаних від першої особи власними голосами людей, які пройшли через жахи збройного конфлікту.

Музей «Голоси Мирних» – це безпечний довірчий простір для жителів Донбасу, де вони можуть розповісти свою історію світу, при цьому звільняючись від тягаря мовчання, спонукаючи інших поділитися своєю історією, дозволяючи своїм землякам, співвітчизникам і людям по всьому світу почути, побачити, осягнути розумом і відчути серцем біль пережитого ними.