Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова провів для студентів онлайн-лекцію про дослідження соціального впливу благодійної допомоги

30.03.2021

Фонд Ріната Ахметова провів онлайн-лекцію «Оцінка соціального впливу благодійної допомоги». Навчання організоване для студентів Києво-Могилянської академії як частина курсу «Корпоративні соціальні програми». Спікерами стали: член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова Олена Литвинова та незалежний експерт-консультант, засновник і партнер Envoy Partnership (Великобританія) Олівер Кемптон.

Учасників зустрічі ознайомили з результатами дослідження соціального впливу (Impact Study), яке було проведене Фондом спільно з лідером на ринку оцінювання соціальних ініціатив британською компанією Envoy Partnership. Унікальна для українського благодійного сектору методологія Impact Study, затверджена Світовим банком і використовується провідними світовими компаніями, організаціями та урядами для оцінки свого соціального внеску.

Член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова Олена Литвинова розповіла, що для оцінки ефективності діяльності Фонду, іноземні експерти вивчили найбільший проєкт допомоги жителям Донбасу «Продуктова допомога населенню».

«Результат програми у кількісному вираженні: на початку  проєкту у нас був 1 млн прямих благоотримувачів, Олівер Кемптон підтвердив у дослідженні, що бенефіціарів (людей, які отримали допомогу) в результаті виявилося 3,5 млн. Тобто кожен, хто отримав допомогу, ділився нею зі своєю сім'єю,  родичами та сусідами», – сказала Олена Литвинова.

У дослідженні взяли участь понад 1650 благоотримувачів і волонтерів проєкту «Продуктова допомога населенню». 

За словами Олени Литвинової, Фонд входить у проєкти лише тоді, коли розуміє, що соціальна потреба дійсно існує, і розуміє, який масштаб цієї потреби. Всі нові методології побудовані на принципі: у кожній соціальній ініціативі важливо не тільки визначити передумови, що допомога потрібна, а й реально їх протестувати шляхом опитування благоотримувачів або іншими методами.

Олена Литвинова розповіла про основні напрями допомоги, які реалізовувалися Фондом Ріната Ахметова на сході України.

«Продуктова допомога мирним жителям Донбасу, постраждалим внаслідок збройного конфлікту надавалася з 2014 року. Також діяли програми екстреної евакуації з населених пунктів, охоплених збройним конфліктом, а пізніше - реабілітація, психологічна та медична допомоги дітям. Нині реалізовується новий проєкт –  «Голоси мирних» Музей Фонду Ріната Ахметова, що стане найбільшою в світі колекцією історій мирних Донбасу, – розповіла член Наглядової ради Фонду.

Британський експерт Олівер Кемптон пояснив, як оцінки соціального впливу застосовуються недержавними організаціями та державним сектором у різних країнах світу.

«Зазвичай оцінюють кількість допомоги, тоді як ми оцінюємо її вплив на життя людей, на їхню продовольчу безпеку та емоційний стан, кількість людей, яким ця допомога принесла реальну користь. Щоб виміряти соціальну цінність допомоги Фонду для сходу України, ми визначили кількість тих, хто не зміг би прогодувати себе та сім’ю без продуктових наборів Фонду Ріната Ахметова», – пояснив партнер і співзасновник Envoy Partnership Олівер Кемптон.

Ключові результати дослідження:

усього Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова допоміг 3,5 млн людей. Тобто допомогу Фонда отримали дві третини постраждалих від збройного конфлікту на сході країни.

  • допомога Фонду попередила гуманітарну катастрофу в регіоні. Продуктова допомога підвищила продовольчу безпеку одержувачів;
  • цей проєкт Фонду Ріната Ахметова мав помітний психологічний ефект. Люди зазначали, що разом із продуктами вони отримували надію, увагу та розуміння того, що про них не забули.
  • Соціальна цінність допомоги Фонду Ріната Ахметова для благоотримувачів становить понад 1 млрд доларів.

З коротким та повним звітом можна ознайомитися за посиланням:

https://civilvoicesmuseum.org/experts/publications/food_aid_initiative_report