Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова презентував результати проекту

01.10.2015

Результати проекту «Медико-економічне обґрунтування удосконалення системи надання медичної допомоги хворим на туберкульоз на базі Протитуберкульозного диспансеру м. Краматорська», який фінансувався за підтримки Фонду Ріната Ахметова, представлено 24.09.2015 року на засіданні Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.   

За результатами проекту було виявлено неефективне використання коштів державного бюджету, які виділяється на профілактику, діагностику та лікування хворих на туберкульоз. Були проведені економічні розрахунки ефективності альтернативних моделей надання медичної допомоги хворим на туберкульоз. Було запропоновано нормативно-правове обґрунтування для переходу від кошторисного фінансування на фінансування від наданих медичних послуг, яке є більш ефективним з точки зору програмної та фінансової вигоди.

Проведений економічний аналіз дальності ПТД м. Краматорська за результатами діяльності у 2014-2015  роках та фінансова оцінка моделей організації лікувального процесу показує наступне:

1. Існує велика сума фінансових втрат через утримання пацієнтів в стаціонарних відділеннях без клінічних показань до госпіталізації, яка складає понад 2,4 млн. грн., або 33,3% від загального об’єму витрат на утримання стаціонару.

2. Ефективність лікування хворих на чутливий ТБ у проекті достовірно (p<0,05) перевищує відповідний показник по м. Краматорську на 16,2 %, з урахуванням у проекті високого відсотку осіб з факто-рами ризику щодо відриву від лікування або зниження комплаєнсу (65,5 % випадків).

3. На тлі суттєвого переважання серед хворих на хіміорезистентний ТБ, залучених до проекту, осіб з факторами впливу на перебіг захворювання і на результат лікування (95,5 % випадків), ефективність лікування у проекті на 32,9 % вище такого показника по м. Краматорську (p<0,01).

4. Використання мобільної моделі для лікування пацієнтів з групи ризику може надати економію фінансових ресурсів в розмірі до 19%.

5. Використання амбулаторної моделі для лікування пацієнтів може надати економію фінансових ресурсів в розмірі до 35%.

6. Перетворення бюджетних установ в комунальні некомерційні підприємства надає нові можливості регіону щодо підвищення ефективності та якості надання медичної допомоги туберкульозним хворим без зміни об’єму фінансування.

З повним текстом звіту та презентацією можна ознайомитися за посиланнями: