Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова поставив сучасне діагностичне обладнання для Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру

26.09.2012

 

26 вересня в Івано-Франківському обласному фтизіопульмонологічному центрі відбулась прес-конференція, присвячена поставці сучасного діагностичного обладнання Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України», та урочисте відкриття оновленої лабораторії бактеріологічної діагностики туберкульозу.

Обладнання було встановлено в рамках реалізації програми фонду «Зупинимо туберкульоз в Україні» і є одним із запланованих заходів виконання меморандуму між Івано-Франківською обласною радою, обласною державною адміністрацією та фондом, який було підписано 6 лютого 2012 р.

Під час прес-конференції Анатолій Заболотний, директор фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», зазначив: «Для Івано-Франківської області ми поставили і встановили сучасне діагностичне обладнання на загальну суму $268 832, в тому числі дляобласного фтизіопульмонологічного центру – на суму $195 113. Це дозволить покращити ефективність лабораторної діагностики туберкульозу, що є одним із важливих елементів подолання епідемії туберкульозу в Україні».

 

Серед обладнання, яке було встановлено в Івано-Франківському обласному фтизіопульмонологічному центрі, - лабораторні центрифуги, морозильні камери, шафи біологічної безпеки, термостати, екрановані бактерицидні випромінювачі, а також предметні скельця для мікроскопії, бокси для зберігання і транспортування предметних скелець, респіратори, контейнери для мокротиння, пробірки для центрифугування типу Falcon. В тому числі закуплений і доставлений мікробіологічний аналізатор BACTECMGIT 960 (БАКТЕК) і витратні матеріали до нього на пів року для проведення тесту на медикаментозну чутливість.

 

«З придбанням аналітично-діагностичного апарату ВАСТЕС обласний фтизіопульмоцентр отримав можливість швидкого культурального підтвердження бактеріальних форм туберкульозу, в першу чергу, резистентних. Це якісний експрес-аналіз для тестування чутливості мікобактерій туберкульозу до протитуберкульозних препаратів. Термін його виконання становить тільки 7-14 днів у порівнянні з трьома місяцями в минулому. Завдяки апарату ВАСТЕС якомога швидше будуть призначатись саме ті протитуберкульозні препарати, до яких чутливі мікобактерії туберкульозу хворих», - зазначив Любомир Малофій, директор Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру.

 

В Івано-Франківській області функціонує 7 протитуберкульозних диспансерів на 640 ліжок. У 14 лікувально-профілактичних закладах облаштовані фтизіатричні кабінети. У 2011 році в області на обліку в протитуберкульозних закладах перебувало 16 441 хворих на туберкульоз (у 2007 році - 16 848 хворих). У 2011 році в області зареєстровано 905 хворих (65,7 випадків на 100 тис. населення) на вперше діагностований туберкульоз, для порівняння по Україні – 67,2.

Більше фотографій можна подивитись тут.