Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова підбив підсумки конкурсу есе «Що таке мирне літо?»

27.06.2018

Фонд Ріната Ахметова підбив підсумки всеукраїнського конкурсу есе «Що таке мирне літо?» для дітей із різних куточків України.

Ними стали 8-річна Діана Дудник з Ізюма, 11-річна Ксенія Константинопольська з Краматорська, 11-річна Ольга Гапонова з Чистякового Донецької області, 14-річна Юлія Сухань і її 10-річний брат Борис Сухань – переселенці з Донбасу, які зараз живуть у Києві, а також 9-річна Богдана Гурзан зі селища Теплик Вінницької області.

За умовами конкурсу, переможців мало бути п’ять, але журі вирішило, що не можна розлучати брата й сестру, тим паче, що роботи обох виявилися на високому рівні.

На переможців чекають путівки в дитячий табір у Святогірську в межах проекту Гуманітарного штабу Ріната Ахметова «Мирне літо – дітям Донбасу», де вже будуть відпочивати діти, які проживають у зоні бойових дій. У конкурсі брали участь школярі з усіх регіонів країни віком від 8 до 14 років. Спільний відпочинок допоможе краще пізнати одне одного та зрозуміти, що всі ми мріємо про мир у нашій країні. А також краще зрозуміти тих, хто щодня ризикує своїм здоров’ям і життям.

Переможців вибирала конкурсна комісія в складі: директора видавництва «Саміт-Книга» Івана Степуріна, члена Національної спілки письменників України, поета Андрія Пермякова та письменниці Юлії Чернінької.

Як зазначив Андрій Пермяков, важко було визначити переможців.

«Завдання було складним – вибрати з усіх по-своєму цікавих робіт п’ять найкращих. Всі тексти дуже емоційні, деякі доволі літературно написані», – сказав Пермяков. І якщо навіть не дивитися на географію есе, по тексту можна визначити, звідки дитина: з прифронтових територій чи мирної України.

«Діти мріють нібито про одне й те ж, про відпочинок, морозиво. Але авторів, які живуть або переселилися з населених пунктів, розташованих уздовж лінії вогню, відразу видно по пронизливих рядках. Дві сестрички – Майя і Єва, яким по 9 років, написали, що живуть в окупованому місті, що батьки забороняють їм говорити на людях про Україну та про те, що вдома стоїть український прапор.

«Мир – це там, де ти можеш вільно говорити про те, що думаєш, про те, що любиш. Мир – це там, де дітям не нав’язують герб, прапор і гімн чужої країни. Ми дуже незвичайна сім’я. Може, саме тому для нас мирне літо ще не настало». Ці рядки не можуть не зачепити серця українців», – каже Пермяков.

Зі свого боку, Іван Степурін зазначив, що всі роботи юних авторів гідні, щоб їх опублікували, а також видали окремою збіркою.

«Серед есе є роботи цілком сформованих авторів, – підкреслив Степурін. – Ми не вперше підтримуємо ініціативи Фонду Ріната Ахметова. Нещодавно на «Книжковому Арсеналі» була представлена книга Фонду «Донбас і Мирні». Цей фотоальбом – візуальне свідчення того, що відбувається на Донбасі, де досі отримують поранення люди й руйнуються будинки».

А Юлія Чернінька преміювала б усіх учасників конкурсу.

«Це часто дуже глибокі поетичні рядки, емоційні та розумні. Але конкурс є конкурс, потрібно вибирати. Це дуже гарна ініціатива Фонду Ріната Ахметова, адже спільний відпочинок допоможе дітям краще пізнати одне одного та зрозуміти, що всі ми мріємо про мир у своїй країні. А також більше зрозуміти тих, хто щодня ризикує своїм здоров’ям і життям», – сказала письменниця.

Відпочинок дітей у межах проекту Гуманітарного штабу Ріната Ахметова пройде в три зміни, починаючи з 1 липня. Всього цьогоріч відпочине 500 дітей Донбасу, які проживають з обох боків лінії зіткнення. Всього за попередніх три сезони в проекті, який стартував 5 липня 2015 року, взяло участь 3500 школярів. Більшість учасників проекту – діти з багатодітних, неповних сімей, вихованці дитячих будинків сімейного типу. Перебування їх в оздоровчих таборах повністю відбувається за рахунок Гуманітарного штабу. Для сотень дітей Донбасу цей проект – єдина можливість оздоровитися і пройти реабілітацію.

У таборі з дітьми працюють досвідчені психологи, які допомагають впоратися з травмою війни. Всіх дітей до місця відпочинку зобов’язані привезти батьки.