Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова передав п’ять апаратів ШВЛ медикам Павлограда

29.07.2020

Павлоградська лікарня інтенсивного лікування одержала п’ять сучасних апаратів штучної вентиляції легенів від Фонду Ріната Ахметова і ДТЕК.

– Апарати ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова в числі найсучасніших в світі, але головне – вони прості у використанні та значною мірою виключають людський фактор. Завдяки цьому закуплені апарати ШВЛ можуть бути використані відразу ж після інсталяції практично в будь-якому куточку України, що дуже важливо в умовах епідемії, коли рятувати життя потрібно тут і зараз. За допомогою інтелектуального режиму апарат сам аналізує стан пацієнта і вибирає найбільш оптимальний рівень подачі кисню. До багатьох лікарень по всій Україні ШВЛ такого класу потрапляють вперше, – сказала Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

Вручаючи сертифікат на апарат ШВЛ, генеральний директор ДТЕК Павлоградвугілля Сергій Воронін відзначив внесок Ріната Ахметова в боротьбу України з коронавірусом.

– Ринат Ахметов направив на боротьбу з епідемією та на вирішення найважливіших медичних потреб країни 300 мільйонів гривень в рамках програми Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні» став частиною цієї програми. В рамках проєкту придбані та доставляються в Україну 200 сучасних апаратів штучної вентиляції легенів. Фонд зробив майже неможливе. Апарати ШВЛ шукали по всьому світу. Самі медики визнають, що практично нереально купити високоякісні апарати ШВЛ, бо вони необхідні в кожній країні. Сьогодні першу партію передаємо для Павлограда - міста, де розташовані наші підприємства, живуть та працюють робітники та їхні сім'ї, – розповів Сергій Воронін.

Керівник Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Бондаренко подякував за допомогу, наголосивши на її значенні:

– Велике спасибі, ми вдячні за турботу. З початку епідемії коронавірусу ми постійно були в комунікації з Фондом Ріната Ахметова. У нас все вийшло: область є одним з найбезпечніших регіонів. З першою хвилею епідемії ми впоралися. А вся ця допомога апаратами ШВЛ, засобами індивідуального захисту та іншими матеріалами допоможе бути в безпеці та ще краще підготуватися до другої хвилі, якщо вона буде. Це інвестиція в наше майбутнє.

Як розповіла заступниця головного лікаря Олена Гулідіна, лікувальний заклад – опорний, тут надають допомогу хворим на коронавірус і екстрену невідкладну допомогу всьому регіону.

– На момент початку епідемії у нас було загалом сім апаратів ШВЛ і лише два з них зроблені в ХХІ столітті. Тому це дуже вагома допомога. Також ми дякуємо за те, що навчили наших лікарів працювати з цими сучасними апаратами та надавати професійну допомогу, – відзначила Олена Гулідіна.

До її слів приєднався міський голова Павлограду Анатолій Вершина:

– Ми вдячні за допомогу, яка вкрай необхідна нашій лікарні. Фонд Ріната Ахметова постійно працює з Павлоградом і ми постійно відчуваємо його підтримку.

Після передачі апаратів ШВЛ лікарям відділень інтенсивної терапії були вручені комплекти медичного одягу, які були виготовлені за індивідуальними розмірами медиків на спецзамовлення Фонду Ріната Ахметова. Це тільки перша партія медичного одягу. Решту комплектів шиють, і вони будуть передані найближчим часом.

Раніше Фонд Ріната Ахметова передав медичним установам Кривого Рогу сім апаратів штучної вентиляції легенів. Крім того, Дніпропетровська область отримала від Фонду 30 тисяч експрес-тестів. Також Дніпропетровський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України одержав від Фонду сучасний аналізатор ПЛР-тестів на коронавірус CFX96 Touch і джерело безперебійного живлення, що забезпечить функціонування апарата навіть у разі екстрених відключень електрики. «Боротьба з COVID-19 в Україні» – масштабний проєкт Фонду, покликаний допомогти країні рятувати життя людей. Він реалізується за програмою Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів».

Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, у рамках цієї програми було реалізовано проєкт «200 швидких для України». Тоді за рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. Зокрема 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни. Сьогодні багато цих швидких використовуються в боротьбі з епідемією в усіх областях.

Докладніше про те, як Фонд Ріната Ахметова допомагає Україні боротися з коронавірусом, читайте в наших спеціальних матеріалах тут і тут.