Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова надає психологічну допомогу жителям Донбасу

23.04.2021

Сьогодні в Україні відзначається День психолога. Для Фонду Ріната Ахметова надання психологічної допомоги – один із важливих пріоритетів діяльності. Ще в 2014 році Фонд став першим, хто почав надавати психологічну підтримку жителям Донбасу. Тоді вперше 250 психологів пройшли навчання Фонду за курсом «Травма війни». Завдяки цьому психологічну підтримку отримали понад 60 000 жителів сходу країни. Так, тільки за проєктом «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» в 2015-2020 роках курс психологічної реабілітації пройшли 4,5 тисячі дітей. Досвідчені психологи допомогли їм впоратися з пережитими страхами.

– Фонд Ріната Ахметова став першим, хто надавав дітям психологічну допомогу по обидва боки лінії зіткнення. І Фонд був єдиною на той момент організацією, яка провела таке масштабне навчання психологів з усієї України. Це був дуже важливий момент – навчати психологів з усієї України, тому що жителі евакуйовувалися в різні точки країни, і важливо було охопити всю країну в цілому, – зазначила гештальт-терапевтка, екскоординаторка психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова Марина Сорокіна.

Фахівці відзначають, що сьогодні люди відчувають себе досить нестабільно, на тлі епідемії коронавірусу дуже актуалізувався страх смерті.

– Травма війни торкнулася не тільки тих людей, які пережили збройні дії, але й жителів інших територій України. Вони налякані і в зв'язку з загостренням ситуації дуже стривожені. І знову піднімаються минулі труднощі, спогади про пережите. Зараз починається такий процес, коли ми скоро зіткнемося з новою хвилею потреби в психологічній допомозі, – підкреслила Марина Сорокіна.

Тому Фонд Ріната Ахметова продовжує надавати психологічну підтримку мирним жителям Донбасу. Фахівці допоможуть людям впоратися з травмами війни, депресіями, тривожними станами, викликаними збройним конфліктом, непростий соціально-економічною ситуацією і пандемією.

– Сьогодні для людей, як і раніше, дуже важливі не тільки фізичне здоров'я, але й душевний комфорт. Особливо це стосується жителів зони збройного конфлікту на сході країни. Адже більшість місцевого населення пригнічують як психосоціальні проблеми через збройні дій, так і викликані пандемією COVID-19. Люди відчувають себе беззахисними і не знають, де знайти допомогу. Тому Фонд продовжує надавати психологічну підтримку всім, хто потребує цього. Поточного року психологи Фонду проводитимуть індивідуальні та групові консультації в форматі онлайн-і оффлайн-сесій, – розповіла Юлія Єршова, директорка з комунікацій Фонду.

Психологічна допомога надається в рамках проєкту Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси мирних». Це безпечний довірчий простір, де люди можуть розповісти свою історію, звільняючись від тягаря мовчання, спонукаючи інших поділитися пережитим, дозволяючи своїм землякам, співвітчизникам і людям по всьому світу почути, побачити, зрозуміти розумом і відчути серцем пережитий ними біль. У рамках проєкту до 2025 року планується задокументувати 100 тисяч свідчень мирних жителів Донбасу, а в перспективі – 1 мільйон історій.

Нагадаємо, що Фонд реалізує унікальний проєкт Музей «Голоси Мирних», мета якого - розповісти всьому світу про долі мирних жителів сходу країни, життя яких конфлікт на Донбасі назавжди розділив на «до» і «після».