Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Фінансуватись має не тип закладу, а соціальна послуга», - Н. Королевська

04.02.2013

Україні потрібно відходити від інтернатного підходу у піклуванні про дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки, та розвивати систему центрів, що надають сімейно орієнтовані соціальні послуги. Про це заявила міністр соціальної політики Наталія Королевська під час відвідування Центру соціальної підтримки дітей та сімей «Промінь надії» (Макарів, Київська область).
 
«Ми маємо відходити від радянського інтернатного підходу до виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки. Весь цивілізований світ відмовляється від нього, позаяк цей підхід травмує дитину. Нашим важливим завданням є запровадження системи центрів, що надають сімейно орієнтовані соціальні послуги», – зазначила Наталія Королевська.
Вона наголосила, що унікальні центри, які піклуються про дітей, є у Київській області, у Дніпропетровську, Одесі, Кіровограді.

Питання фінансування таких закладів, за словами міністра, має вирішуватися на засадах державно-приватного партнерства. При цьому держава забезпечуватиме той мінімум, який потрібний для стабільного існування закладу. Район та область фінансуватимуть розширені можливості таких закладів. А бізнес – підтримуватиме та створюватиме умови для їхнього розвитку.

Разом з тим, сказала Наталія Королевська, потрібно на законодавчому рівні вирішити питання щодо врахування видатків на утримання унікальних (нетипових) закладів у розрахунках міжбюджетних трансфертів із державного бюджету місцевим. «Сьогодні інтернати мають можливість отримувати нормальне фінансування з бюджету, а сучасні заклади на кшталт Центру соціальної підтримки дітей та сімей «Промінь надії» такої можливості позбавлені. Фінансуватись має не тип закладу, а соціальна послуга», – зазначила вона.
 
Довідка


Макарівський районний комунальний заклад Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Промінь надії» (Макарів, Київська область). Центр є новою для України інноваційною моделлю соціальної підтримки найбільш вразливих категорій населення.
Головна мета – зберегти сім’ю, попередити розлучення дітей з їхніми батьками, створити умови, за яких жодна дитина з району не буде направлена до інтернатних закладів, а натомість, буде отримувати необхідний захист та підтримку в своїй громаді.
У структурі Центру працюють:
– відділення термінового влаштування дітей (розраховане на 12 дітей) – невідкладна допомога дітям, які потрапили в ситуацію, що загрожує їхньому життю і здоров’ю;
– малий груповий будиночок (розрахований на 10 дітей) – створення максимально наближених до сімейних умов проживання для дітей;
– відділення матерів з дітьми (розраховане на 3 сім’ї) – невідкладна допомога дітям і їх батькам, які потрапили в надзвичайні обставини, постраждали від насильства, нещасних випадків та ін.;
– служба підтримки сімей:
•   соціальна підтримка сімей за місцем проживання, в яких існує загроза вилучення дітей;
•   підтримка дітей, які проживають в цих сім’ях  в умовах денного стаціонару (розрахований на 15 дітей) – організація індивідуальної та групової роботи, направленої на розвиток дітей, організація занять за інтересами, харчування дітей;
•   групова робота з батьками (тренінгові заняття з розвитку батьківських навичок, групи взаємопідтримки);
– служба розвитку сімейних форм виховання – пошук та підготовка потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, підтримка сімей, які взяли на виховання дітей.