Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Факти про туберкульоз, про які слід знати кожному

11.12.2013

Як можна заразитися туберкульозом?

Головний шлях передачі туберкульозу – аерогенний (тобто, через повітря). Серйозний ризик зараження туберкульозом виникає при перебуванні у закритому приміщенні одночасно з хворою на туберкульоз людиною, яка кашляє. Ризик підвищується, якщо регулярно проводити з такою людиною тривалий час (зазвичай щонайменше 8 годин на день). Після зараження захворювання виникає тільки у 10% осіб. Найчастіше туберкульоз розвивається у людей  зі слабкою імунною системою (наприклад, ВІЛ-позитивні люди або хворі на цукровий діабет). Нажаль, рівень поширення туберкульозу в Україні такий, що кожен житель країни неодноразово перебуває у контакті з хворими: у громадському транспорті, магазинах, кафе тощо, навіть не підозрюючи про це. Слід зазначити також, що якщо людина не кашляє, вона не поширює інфекцію, навіть якщо хворіє на туберкульоз.

 

Чи можна заразитися туберкульозом на відкритому повітрі?

Ні, на відкритому повітрі туберкульоз не передається. Більш того, навіть у закритому приміщенні зменшити вірогідність зараження можна, забезпечивши регулярне провітрювання приміщення.

 

Чи захищає від туберкульозу марлева або ватно-марлева пов’язка, хірургічна  маска та застосування оксолінової мазі?

Ні, ці засоби не захищають здорових людей від зараження туберкульозом. Але хворий на туберкульоз повинен носити маску для того, щоб не поширювати інфекцію. Тобто, маска «працює на видих». 

 

Чи можна заразитися туберкульозом через їжу, предмети побуту?

Такий спосіб передачі є малоймовірним. Хоча збудник туберкульозу може деякий час залишатися живим у продуктах харчування та на різних поверхнях, його концентрація недостатня для зараження. Додатковим заходом безпеки є термічна обробка продуктів харчування – таким чином вбивається збудник туберкульозу та інших інфекцій, що можуть передаватись через їжу.

 

Чим небезпечний кашель? Що робити, якщо «закашлявся»?

Крапельки слизу, що виділяються підчас кашлю, є потужним чинником передачі інфекції. Мова йде не тільки про туберкульоз, а й про вірусні інфекції, сезон яких почався, і які передаються набагато легше. Тому, коли Ви кашляєте, особливо у закритому приміщенні, прикривайте ніс і рот хустинкою, або кашляйте в лікоть. 

Якщо можливо, краще вийти з приміщення на відкрите повітря.   

 

Що робити, щоб не захворіти на туберкульоз?

Уникати перебування в одному приміщенні з хворими, які кашляють, раціонально харчуватися (вживати достатню кількість білкової  їжі та вітамінів), загалом вести здоровий спосіб життя.

Джерело: проект USAID "Посилення контролю за туберкульозом в Україні".