Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЄС – Україні: треба бачити спершу дитину, потім інвалідність

24.11.2015

Делегація ЄС в Україні у співпраці з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Національною Асамблеєю інвалідів України (НАІУ) представили проект ThisAbility, спрямований на вирішення питань соціальної інклюзії в Україні. Тобто включення дітей з особливими потребами у здоров’ї до суспільного життя.

Без підтримки і супроводу дітей з інвалідністю, не вирішиться проблема інтернатного виховання дітей і реформа інтернатів.

Зокрема, дослідження за 2013 рік говорять, що в Україні понад 60 000 дітей зростають без батьків саме через проблеми зі здоров’ям. Так, 6 888 дітей виховуються в закладах для дітей-інвалідів, і 55 891 дитина – в закладах для дітей з особливими потребами у здоров’ї.

"Багато сімей з дітьми з інвалідністю стикаються з труднощами в забезпеченні належного догляду за дітьми через відсутність необхідних послуг та підтримки. Коли система соціального захисту не працює, діти часто втрачають свої сім’ї. Тому важливо, щоб громади та уряд вживали заходи для розвитку в Україні інклюзивного середовища для найбільш вразливих дітей", – зазначила Джованна Барберіс, голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

За результатами нещодавнього національного дослідження, толерантність до дітей, що живуть із ВІЛ, або безпритульних дітей оцінюється в 30%. Рівень готовності суспільства прийняти в близьке оточення дітей із уразливих груп – лише 13% по відношенню до дітей з інвалідністю, 10% – до дітей, позбавлених батьківського піклування, 8% – до безпритульних дітей, 3% – до дітей, що живуть із ВІЛ.

Щоб запобігти розпаду сімей, важливо розвивати можливості для кожної дитини, щоб діти були невід’ємною частиною життя своїх громад.

"На мою думку, кожна дитина з інвалідністю має бути інтегрованою у дитячий колектив і забезпеченою рівними правами та можливостями", – зазначив у своєму виступі Валерій Сушкевич, Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю, голова Національної Асамблеї інвалідів України.

В рамках проекту також буде встановлено інклюзивні ігрові майданчики для дітей в чотирьох містах – у Львові, Бердичеві (Житомирська область), Красноармійську (Донецька область) та Перебиковецьку (Чернівецька область).

СИРІТСТВУ - НІ!

за інформацією 24 канал