Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допомогти пережити біду

20.03.2019

Всесвітній день соціальної роботи святкують сьогодні в десятках країн світу. Це один із тих видів професійної діяльності, де успіх істотно залежить від особистості працівника, а не від його рівня професійних навичок. Усе сказане цілком можна віднести й до волонтерів, чий головний інструмент у роботі – небайдужість, милосердя й тепло. Для Фонду Ріната Ахметова та його найбільшої програми – Гуманітарного штабу, вони – невіддільна частина команди. За будь-яких погодних умов, часто під обстрілами, мобільні волонтери доставляють допомогу Ріната Ахметова найбільш нужденним мирним жителям десятків населених пунктів уздовж лінії зіткнення на Донбасі. Часто випадало працювати в умовах, коли рахунок йшов на секунди.

Так було після обстрілу Маріуполя у 2015 році. Тоді волонтери Фонду привозили в лікарні міста потрібні медикаменти для проведення термінових операцій. Чергували в міських клініках, щоб оперативно розв’язувати всі питання постраждалих і сприяти роботі лікарів. Понад 500 сімей, які залишилися без їжі та притулку, отримали продуктову допомогу.

Вдячні волонтерам Фонду Ріната Ахметова й мешканці Авдіївки, яка досі залишається однією з найгарячіших точок регіону. І куди ось уже п’ятий рік саме волонтери привозять продуктові набори.

«Був час, в Авдіївці не було води та світла, не працювали крамниці, а найближчі були в іншому місті, на відстані декількох десятків кілометрів. Тоді на допомогу авдіївцям прийшов Гуманітарний штаб Ріната Ахметова. Допомога доставлялася навіть у найважчі для міста часи та продовжує надходити сьогодні. За минулі роки в Авдіївку привезли понад 100 тисяч дорослих і дитячих продуктових наборів від Штабу. Це дуже суттєво для містян», – згадує Борис Кармазін, директор із персоналу та соціальних питань Авдіївського коксохімічного заводу.

Як пояснив Михайло Катеринчак, керівник проекту Фонду Ріната Ахметова, для волонтерів, які працюють в умовах збройного конфлікту, вкрай важливо вміти щиро співпереживати людям.

«За роки роботи працівники Фонду вже чудово розуміють: навіть пряма агресія насправді спрямована не проти них. Це біль, образа та розчарування, що людині, яка конфліктує, більше нікуди виплеснути. Працюючи з такими ситуаціями, у волонтера починає з’являтися і зміцнюватися «захисний екран», щоб не зруйнувати свою емоційну оболонку. Й ось тут вкрай важливо не допустити, щоб цей екран перетворився на постійну непробивну стіну. Емоції волонтера – немов щит, його потрібно піднімати під час загрози, але обов’язково опускати, щоб побачити біду людини», – розповів Михайло Катеринчак.

З початку конфлікту на Донбасі волонтерами Фонду Ріната Ахметова стали понад 5000 осіб. Завдяки їхній роботі видано понад 12,2 мільйона продуктових наборів.