Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допомога, від якої залежить життя людини

12.09.2020

Всесвітній день надання першої медичної допомоги відзначають 12 вересня. Для Фонду Ріната Ахметова порятунок здоров'я і життя людей – серед головних пріоритетів. Тому ряд проєктів і програм спрямовані на надання безпрецедентної допомоги українській охороні здоров'я. Особливо це стосується сфери екстреної медицини. Загалом за рік завдяки діяльності Фонду якість екстреної та первинної медико-санітарної допомоги вийшла на новий рівень.

Так, в 2019 році реалізовано проєкт «200 швидких для України» Фонду Ріната Ахметова – перша в Україні найбільша приватна благодійна ініціатива в екстреній та первинній медицині.

– Це проєкт національного масштабу: суперсучасні спецавтомобілі вперше отримали державні установи охорони здоров'я в усіх областях країни! Фонд передав лікарням, амбулаторіям і станціям швидкої допомоги 114 машин класу В – так звані реанімації на колесах. Дитячим лікувальним закладам передано 22 неонатальні швидкі, що дозволяють рятувати життя новонароджених. У сільські амбулаторії передано 64 унікальних медичних позашляховика, – розповіла Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

У Черкаській області місцеві медики чекали на новинку з нетерпінням і кажуть, що вона подарувала їм віру в завтрашній день.

– Станції швидкої допомоги в багатьох регіонах на межі: немає ні ресурсів, ні транспорту, ні обладнання. Тільки нашій області не вистачало понад 80 автомобілів. Тому ви навіть не уявляєте, з якою радістю наш персонал сприйняв новину про передачу нам нової швидкої. Радіємо, немов діти малі, – розповів Ігор Фесун, директор Черкаського обласного центру екстреної медичної допомоги.

Він підкреслив, що кожен такий автомобіль дозволить врятувати більше людських життів. Адже кожен з них оснащений новим обладнанням, а це значить, що у медиків є багато чудових інструментів для надання першої екстреної допомоги.

Виконуючий обов'язки головного лікаря Криворізького районного центру первинної медико-санітарної допомоги Григорій Лазорик свого захоплення не приховував:

 – Я, звичайно, дуже радий такому подарунку. У нас в області таких ще не було! Зараз познайомився з автомобілем – він приємно вражає. За необхідності будемо відправляти машину по всьому району, бо є ділянки, куди звичайній швидкій майже не дістатися, – сказав Григорій Лазорик.

Вперше лікарі в селах, віддалених населених пунктах отримали машини такого класу. За рік бригади медиків, що працюють на цих авто, можуть врятувати мільйон життів.