Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Для лікарів розроблено нові методичні рекомендації щодо побічних реакцій на протитуберкульозні препарати

09.04.2015

В рамках Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» Фонду Ріната Ахметова у 2014 році були розроблені методичні рекомендації "ПОБІЧНІ РЕАКЦІЇ НА ПРОТИТУБЕРКУЛЬОЗНІ ПРЕПАРАТИ (ПРОФІЛАКТИКА, МОНІТОРИНГ, КУПІРУВАННЯ)". Автори посібника – співробітники кафедри фтизіатрії  та пульмонології Донецького медичного університету С.М. Лєпшина, О. В. Тищенко, О.В. Сердюк., П.І. Степанова та К.І Юровська. Він призначений для лікарів фтизіатрів, лікарів загальної практики-сімейної медицини та співробітників ДОТ-кабінетів.

Оскільки лікування туберкульозу супроводжується прийомом високотоксичних препаратів, частота побічних реакцій для чутливого туберкульозу коливається від 8 до 20%. А при використанні протитуберкульозних препаратів ІІ ряду (для лікування хіміорезистентного туберкульозу) вона досягає 85%. Варто також відзначити, що  однією із причин низької ефективності лікування мультирезистентного туберкульозу (від 20% до 49% при рекомендованих ВООЗ – 75%) є великий відсоток невдачі лікування і перерваного лікування через побічні реакції на протитуберкульозні препарати. Тому дані методичні рекомендації будуть особливо корисними практикуючим лікарям, які повинні забезпечувати контрольований та безперервний прийом препаратів пацієнтами та зменшувати негативний вплив лікування на загальний стан хворого.

Методичні рекомендації вже отримали рецензію кафедри фтизіатрії і пульмонології Харківської медичної академії післядипломної освіти, позитивну оцінку Державного експертного центру МОЗ України та рецензію Проблемної комісії України. Із фінальною версією методичних рекомендації "ПОБІЧНІ РЕАКЦІЇ НА ПРОТИТУБЕРКУЛЬОЗНІ ПРЕПАРАТИ (ПРОФІЛАКТИКА, МОНІТОРИНГ, КУПІРУВАННЯ)" можна ознайомитися на сайті. Після отримання дозволу патентного бюро рекомендації будуть надруковані за підтримки регіонального офісу ВООЗ в Україні.