Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Для дитини важливі ритуали: поради Людмили Петрановської

14.11.2019

Якщо раптом улюблений ведмедик заховався, дитина не хоче засинати, хниче та нервує. Це примхи чи щось інше? Фахівці програми "Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!" підібрали декілька порад психолога та експертки з питань виховання та всиновлення Людмили Петрановської.

Для маленької дитини найважливіша складова турботи та захисту – створення передбачуваного, зрозумілого, знайомого світу навколо себе. Тому недаремно діти так шанують ритуали. Їм важливо знати: що, коли та як, у якій послідовності все буде проходити.

Спочатку піти купатися, вдягнути піжамку, обійняти ведмедика… Якщо все буде так, дитинка спокійно засинає. Але коли раптом ведмежа кудись подівалося – жах! Дитина не може спати, хниче, крутиться. І це не примхи, їй дійсно зле!

Турботливі батьки знають, що умовляння не подіють. Треба увімкнути світло та знайти-таки загублене ведмежа. Така потреба у ритуалах – протидія тривозі. Адже дитинка така маленька, а світ такий великий і складний, у ньому щодня щось трапляється. Тому хоч щось має бути незмінним. Тоді, можливо, спираючись на ці островки спокою та передбачуваності, дитина може рухатися далі, ризикувати, пробувати, розвиватися.

Відсутність порядку та відчуття захищеності – саме це відрізняє недбайливих батьків від зайнятих. Не в тому річ, що з дитиною недостатньо займаються, не читають їй книжок і не збирають з нею конструктор.

Чимало видатних людей у дитинстві носилися по полях і ярах, ніхто їх спеціально не розвивав і не виховував. Але за такої вольниці їхнє життя було зрозумілим та передбачуваним.

Увечері вдома на них чекала вечеря, в будинку існували правила і традиції. У разі хвороби або труднощів дорослі приходили на допомогу, а навколишнє середовище давало досить матеріалу для роздумів, фантазій, експериментів. Діти із неблагополучних сімей найчастіше за все позбавлені нових вражень, у їхньому дитинстві взагалі були відсутні гарні ритуали та традиції.

Тому порада: чим більше на даний час у житті відбувається змін (особливо коли це перехід у нову сім’ю), тим важливіше виявити ті ритуали, які можна зберегти незмінними. Навіть якщо це звичайна іграшка. Саме вони допоможуть дитині повернути втрачений спокій та захищеність.