Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Для чого змінювати назву ДБСТ на прийомну сім’ю: роз’яснення НСССУ

25.07.2024

Міністерство соціальної політики України пропонує відмовитися від терміна «дитячий будинок сімейного типу» (ДБСТ) і називати такі родини «прийомна сім'я». Відповідні зміни до законодавства Уряд виніс на розгляд Верховної Ради.

Як це перейменування впливатиме на права та пільги для існуючих ДБСТ та для чого змінювати термін форми влаштування дитини, розповів під час інтерв’ю з фахівцем програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» голова Національної соціальної сервісної служби України (НСССУ) Василь Луцик.

Очільник Нацсоцслужби запевнив, що зміна назви не вплине на права, передбачені для ДБСТ. Вони будуть існувати за тими ж правилами, що й раніше. Після ухвалення змін максимальна кількість дітей у прийомній родині сягатиме восьми, з них прийомних дітей може бути максимум шестеро. Більше шести прийомних (відповідно, більше восьми дітей разом з біологічними) теж може бути – якщо в сім’ю братимуть рідних братів і сестер, яких не можна розлучати.

«Кожен з батьків розуміє, яка це праця виховувати одну дитину. Тому така міжнародна практика – 6 дітей у прийомній родині – буде давати можливість прийомним батькам забезпечити дітям належні умови виховання та догляду», – наголосив Василь Луцик.

На запитання, для чого змінювати назву, до якої вже всі звикли, голова НСССУ пояснив, що формулювання «ДБСТ» викликає нерозуміння за кордоном. У всьому світі традиційно прийнято цю сімейну форму називати «foster family» (прийомна сім’я – англ.).

«Коли наші ДБСТ потрапляють за кордон і перекладають назву на іноземну мову, іноземці бачать перші два слова «дитячий будинок» і далі не читають. Ця назва сприймається іноземцями, а також дітьми не як сімейна форма виховання, а як інституційний заклад. Таким чином, уніфікується лише назва», – пояснив Василь Луцик.

Батьки, які виховують від трьох прийомних дітей, матимуть право отримати в користування будинок або квартиру. Така можливість є у ДБСТ і зараз. Виходить, що зараз ДБСТ з прийомними сім’ями не рівні у праві на отримання житла.

Як зазначив голова НСССУ, законопроєкт ще будуть розглядати на засіданнях комітету ВРУ, тому до його ухвалення ще є час на внесення правок.

«Ми хочемо прокомунікувати з діючими ДБСТ та прийомними сім’ями, почути їхню думку та пропозиції щодо законопроєкту», – зазначив Василь Луцик.

Нагадаємо, що в Україні налічується близько 1300 ДБСТ, де виховуються майже 9000 дітей та 2796 прийомних сімей. Багато ДБСТ зараз виїхали за кордон, вони не поспішають повертатися в Україну через активні бойові дії. Ще однією причиною може бути відсутність житла в Україні.

Тому в НСССУ працюють над тим, щоб залучати іноземних партнерів до будівництва житла для великих прийомних родин за проєктом першої леді України.

«Наразі з естонським урядом будуємо дитячі будинки у Житомирській області. Ми повинні створити такі умови, щоб прийомні сім’ї та ДБСТ після повернення в Україну отримали житло, яке буде відповідати будівельним нормам, з належною інфраструктурою та доступом до школи», – розповів Василь Луцик.

Очільник НСССУ звернув увагу на проблему великих родинних груп. Багато дітей, що залишаються в інтернатних закладах, – це великі родинні групи, які налічують від 3 до 7 дітей.

«Для такої категорії дітей можна створювати прийомні сім’ї, які зможуть виховувати дітей в середовищі, наближеному до сімейного. Ми розуміємо, що усиновити 5-7 дітей у сучасних умовах складно. Тому прийомна сім’я – це альтернатива інтернатній установі», – запевнив Василь Луцик.

Для того щоб стимулювати людей до створення прийомних сімей та дитячі будинки до повернення в Україну, НСССУ разом з міжнародними та громадськими організаціями плідно працюють у напрямі захисту прав дітей та забезпечення їм дитинства в сімейному колі.